Britt Åkerlind, smittskyddsläkare. Foto: SVT

Inga östgötar kvar i isolering

Uppdaterad
Publicerad

Ett flertal östgötar återvände hem till Sverige från kinesiska Wuhan i början av februari. De placerades i frivillig karantän i sina hem. Nu är de alla friskförklarade och har återvänt till sin vardag.

Hur många personer det handlar om vill Region Östergötland inte uppge.

– Det känns jätteskönt! Allt har gått enligt plan. Vi har haft kontakt med personerna dagligen och 14 dagar har passerat utan att någon visat några sjukdomstecken, säger Britt Åkerlind, verksamhetschef för regionens smittskydd.

Luftvägsinfektion

Hon menar att människor hela tiden återvänder till Sverige från Asienresor, men att det inte betyder att alla de är i riskzonen att ha smittats.

– Om man har rest hem från Kina och har tecken på en djupare luftvägsinfektion, eller vet att man varit på platser där det finns smittade – då är man i riskzonen.

Omvärldskontakter

Britt Åkerlind berättar för SVT Nyheter Öst att regionen hela tiden följer utvecklingen av coronavisruset och dess spridning. De har dessutom ständiga kontakter med Folkhälsomyndigheten som i sin tur har kontakt med motsvarande europeisk organisation, och de i sin tur har kontakt med WHO, World Health Organization – Världshälsoorganisationen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.