Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Daniel Axelsson svarar på tre frågor om vad polisen gör för att hålla jämna steg med de kriminella. Foto: Axel Brantemo/SVT / Jonas Ekströmer/TT

Här utreds cyberbrotten i Öst: ”Komplexa”

Uppdaterad
Publicerad

I juni har polisregion Öst haft sin egen cyberbrottsenhet RC3 – Regional Cybercrime Center – i ett år.

– Det har varit ett jätteintressant år. Vi har haft en ganska omfattande rekrytering och vi tar ett steg framåt i region Öst, säger Daniel Axelsson, sektionschef.

Satsningen ska få polisen att bli bättre på att lösa it-relaterad brottslighet. RC3 i Linköping arbetar både med att hjälpa sina kollegor och driver egna utredningar.

– Det är ett område där vi måste följa och hålla jämna steg med de kriminella. För närvarande har vi rekrytering igång, bland annat av it-forensiker, säger Daniel Axelsson som är sektionschef för RC3 i polisregion Öst, där Östergötland, Sörmland och Jönköpings län ingår.

Linköping

”Komplexa brott”

Han berättar att den nya enheten arbetar med all typ av brottslighet. Allt från stora grova fall till mindre – det handlar om allt från att kartlägga personers närvaro på internet, till att utreda bedrägerier, visning och sexbrott riktade mot barn.

– Det är komplexa brott och de är tidsödande. Men vi har mycket kontakt med sociala medier och telekombolag. Vi är beroende av att det handläggs snabbt hos dem, säger Daniel Axelsson.

Vill se moderna tvångsmedel

Samtidigt möter de fler utmaningar. Daniel Axelsson hoppas att en proposition om modernare användning av tvångsmedel snart ska bli verklighet.

– Det pågår ett arbete kring det här. De misstänkta har till exempel mycket sparat i molntjänster och nu tittas det på här med husrannsakan på distans, att vi ska kunna låsa upp mobiltelefoner med ansiktsigenkänning och fingeravtryck och vi får använda våld. Det är flera punkter som den här propositionen lagt som förslag.

Dömdes för sexbrott mot barn

Enhetens arbete inom polisregionen har redan gett frukt. Daniel Axelsson är särskilt nöjd med ett ärende i Eskilstuna där deras arbete ledde till att två män dömdes till långa fängelsestraff för bland annat flera grova våldtäkter mot barn och barnpornografibrott.

– När det gäller it-relaterade brott mot barn är det extra viktigt att vi från samhällets sida både upptäcker, reagerar, identifierar och agerar för att lagföra de här individerna, säger Daniel Axelsson.

I klippet ovan svarar Daniel Axelsson på tre frågor om cyberbrottsenheten och deras arbete.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet