Bilen släpades med 250 meter efter krocken på järnvägsövergången. Foto: Per Svensson Borrud

Dålig sikt och halka orsakade dödsolycka på järnvägsövergång

Uppdaterad
Publicerad

Den 19 januari i år blev en bil med släp påkörd av tåget på en obevakad så kallad plankorsning mellan Kisa och Rimforsa. En man i 35-årsåldern avled vid olyckan.

Nu är Trafikverkets utredning klar och man konstaterar att avståndet som man kan se tåget på är kortare än regelverket tillåter – 225 meter istället för 290 meter, vilket motsvarar åtta sekunders körtid för tåget.
Det fanns heller inga planer på att åtgärda korsningen.

Det var också mycket halt vid tillfället och man skriver i utredningen att ”om bilen stannades vid stoppmärket kan det ha varit svårt att få upp farten tillräckligt snabbt i det isiga underlaget. Det fanns tecken på rivmärken efter dubbar som kan ha uppstått vid händelsen”.

Det tog 19 sekunder från det att inbromsningen påbörjades till det att tåget till slut stannade 250 meter efter järnvägsövergången.

Enligt utredningen kunde ett märke som anger att lokföraren ska varningstuta före korsningen möjligen ha förhindrat olyckan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kinda

Mer i ämnet