Hanna S Carlander ledde flashmoben i Kisa på fredagsmorgonen. Foto: CB Tersmeden/SVT

Dansant start på dagen när Kisaborna skapade flashmob

Uppdaterad
Publicerad

På fredagsmorgonen hände något som aldrig tidigare har skett i Kisa – kommuninvånarna samlades för att tillsammans dansa i ett synkroniserat nummer.

Strax innan klockan tio drog det igång. Då dansade närmare 300 personer, bland dem fanns allt från kommunalråd till skolelever, tillsammans på torget i Kisa.

Idén om en flashmob stod Hanna S Carlander, kultursamordnare i Kinda kommun, för. Hon har jobbat med projektet sedan i januari och har åkt runt till allt från förvaltningar till cheferna i kommunhuset för att instruera dem om koreografin till dansen.

– Folk har haft lite skräck i blicken när de sett mig i matsalen för de är lite som att ”nu kommer hon, måste vi dansa?”, jag har nästan tvingat mig på människor, ibland får man göra det, säger Hanna S Carlander med ett skratt.

Eleven Klara Löfgren och hennes vänner hade tränat på dansen två gånger. Foto: CB Tersmeden/SVT

Handlar om gemenskapen i kommunen

Enligt Hanna S Carlander är det första gången som något liknande anordnas i kommunen. Händelsen är en del av dansens vecka som just nu pågår i tio av länets 13 kommuner. Sammanlagt anordnas ett hundratal evenemang och program på temat.

– Varje kommun får göra lite som de känner. Jag tycker att röra sig – det är a och o, det är viktigt. Sen att få gemenskap i en kommun, vi sluter upp och vi gör någonting tillsammans. Vi skapar ett kul minne och det här är någonting som man kan prata om, det är också viktigt, säger Hanna S Carlander.

Se dansen på torget.

Vad är en flashmob?

En flashmob kännetecknas av att en grupp människor samlas på en offentlig plats och utför en i förväg bestämd och synkroniserad händelse.

Källa: Nationalencyklopedin

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.