Foto: SVT

Därför är kramen så viktig

Uppdaterad
Publicerad

Hör forskaren Rebecca Böhme, som arbetar med social kommunikation via affektiv beröring, berätta om varför beröring och kramar är så viktiga.

Idag är det internationella beröringsdagen, och SVT gav sig ut för att prata om kramar och för att dela ut kramar. Beröring är viktigt, när andra personer rör vid oss börjar hjärtat slå långsammare. En kram på morgonen kan förebygga stress under dagen, menar forskare vid Linköpings universitet.

Vad händer när en annan person rör vid oss

Forskare har undersökt vad som händer när en annan person rör vid oss, jämfört med när vi rör oss själva. De har funnit att hjärnan dämpar bearbetningen av känselintrycken från egen beröring.

– Vi fann en mycket tydlig skillnad mellan att bli berörd av någon annan och att vidröra sig själv. Vid egen beröring minskar aktiviteten i flera olika delar av hjärnan, säger Rebecca Böhme som forskar vid Institutionen för klinisk och experimentell medicin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.