Arkivbild patientjournal Foto: Isabell Höjman/TT

Datainspektionen kritisk mot Region Östergötlands journalsystem

Publicerad

Datainspektionen riktar kritik mot att Region Östergötland inte genomfört en behovs- och riskanalys innan personal fått behörighet till systemet. Dessutom anser myndigheten att användarnas behörigheter varit större än behovet för att klara arbetsuppgifterna.

Region Östergötland är en av åtta vårdgivare som Datainspektionen valt att titta på när de granskat hur vårdgivarna styr och begränsar tillgången till respektive huvudjournalsystem, skriver regionen i ett pressmeddelande.

– Vi måste alltid säkerställa att hälso- och sjukvårdens medarbetare har tillgång till den information om patienten som de behöver för att kunna genomföra vården på ett säkert sätt. Integritetsskyddet i systemet måste alltid balanseras mot patientsäkerheten och det är viktiga avvägningar vi gör, säger regionens utvecklingsdirektör Rolf Östlund, i pressmeddelandet.

Han säger vidare att regionen har nolltolerans mot olovlig åtkomst och att patienterna kan känna sig trygga med hur personuppgifterna hanteras.

– Vi följer systematiskt upp loggarna i systemet för att säkerställa att ingen olovlig åtkomst sker.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer