Efter domen – få har fått tillstånd för drönare

Uppdaterad
Publicerad

Efter en dom i oktober krävs tillstånd för att flyga drönare utrustade med kamera. De flesta drönarpiloter fortsätter flyga som tidigare – utan tillstånd.

Drönare används i många sammanhang. Av mäklare, vid samhällsplanering och vid film- och tv-inspelningar. Det finns tusentals små drönarföretag och de flesta saknar nu tillstånd. Men de allra flesta fortsätter att flyga ändå säger Gustav Gerdes från branschorganisationen UAS Sweden.

– Jag har pratat med säkert ett hundratal olika piloter, varav en säger att han dragit ner på flygningarna lite grann. De andra säger, vi flyger på precis som vanligt.

Drönare

Men hur vågar de göra det?

– För att de inte håller på med kameraövervakning så de gör ingenting olagligt, säger Gustav Gerdes.

Svårt att bli fälld

Men Högsta Förvaltningsdomstolen tycker alltså annorlunda. Drönarfotografering kan inkräkta på människors integritet och kräver tillstånd av länsstyrelsen, anser domstolen.

– Om någon skulle bli anmäld för kameraövervakning med drönare, så tror jag knappast att någon åklagare kan ta upp och se chansen att fälla människan, säger Gustav Gerdes.

Lagen ses över

Länsstyrelserna i Östergötland och på Gotland har hittills gett sammanlagt fem tillstånd. Ytterligare nio ärenden väntar på beslut. Men regeringen har också tillsatt en utredning som ska se över lagen och kanske kan drönarföretagen snart slippa tillståndskravet igen.

– Vi är en av remissinstanserna och vi har läst alla andra remisser. Vi säger väl att det är femtio procents chans att den går igenom, säger Gustav Gerdes.

Se här hela inskaget om att de flesta fortsätter flyga utan tillstånd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Drönare

Mer i ämnet