• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Anders Hedström, rovdjursspanare Länsstyrelsen Östergötland. Foto: SVT

”De här vargarna har kommit till ett paradis”

Uppdaterad
Publicerad

Länstyrelsen i Östergötland misstänker att ett vargpar håller på att etablera sig i skogarna mellan Borensberg och Finspång. Skulle paret besluta sig för att stanna innebär det länets första vargrevir i modern tid.

Vargarna som har fångats av rovdjursspanaren Anders Hedströms videokamera är en hane och en tik. Hanen, som härstammar från Lindesberg i Västmanland, har funnits i skogarna sedan sommaren. Honan är från Trysil i Norge.

Vid nyårsafton spårades paret för första gången tillsammans. En DNA-analys bekräftade att det rörde sig om en hona och en hane.

– De här vargarna har kommit till ett paradis, ett skogsområde norr om Roxen med mycket hjort, vildsvin, rådjur och älg, säger Anders Hedström.

”Risken är att det blir valpar”

Vargens närvaro har blivit en riktig vattendelare i hela landet. Även i Östergötland går åsikterna i sär.

– Om de bara är några få så kanske de inte ställer till så stor skada. Men risken är att det blir valpar och sedan fler och fler, säger Mats Borg, lantbrukare i området där vargparet siktats.

Han tycker att alla djur har ett berättigande  i skogen, man är samtidigt orolig för att vargen kan orsaka bekymmer som den gör i andra delar av landet.

– Vi får ersättning om rovdjuren tar tamdjur, men inte för de många timmar det tar att mota in djur som jagats ut från sina beten, säger Mats Borg.

Oroliga lantbrukare

Och på länsstyrelsen har man märkt av att många lantbrukare är oroliga och vill veta mer om vargarna inför kommande säsong.

– Vi vet ju inte om de här vargarna är benägna att gå på får, hundar och annat. Det får framtiden utvisa, säger Anders Hedström.

Från länsstyrelsens sida kommer man att fortsätta följa och kartlägga vargparets rörelser.

Mats Borg, lantbrukare. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.