Arkivbild. Foto: TT

Ny varg siktad i Östergötland

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare i veckan berättade vi att ett vargpar kan vara på väg att etablera sig i skogarna mellan Borensberg och Finspång. Nu bekräftar Länsstyrelsen i Östergötland att ännu en varg är i området.

– Ja, den första januari hittades spillning sex kilometer nedanför Kisa samhälle och det har vi nu i dagarna fått rapporter om att det ska vara en hanvarg. Jag kan inte säga mer om det nu för det är alldeles färskt, säger Mia Kjällander, vilthandläggare Länsstyrelsen Östergötland.

Och efter alla vargrapporter går nu länsstyrelsen ut och tipsar djurägande bönder i området om att de kan söka bidrag till stängsel.  Genom nåt som heter Rovdjursalert kan man få veta om det skett något rovdjursangrepp i ens närområde. De personer med djurbesättningar som anslutit sig till tjänsten kan då söka pengar för rovdjursavvisande stängsel.

En del jagar får – andra inte

Även rovdjursföreningen bistår bönderna med hjälp.

– Vi hjälper fårbönder att stängsla, både med råd och rent praktiskt, säger Björn Ljunggren, Svenska rovdjursföreningen.

Och frågan är om detta är början på en konflikt mellan lantbrukare och varg?

– Det återstår att se, det går inte att se på förhand, vissa vargar närmar sig inte alls får medan andra gör det åtskilliga gånger och då blir det ju mer eller mindre skyddsjakt på dem, säger Björn Ljunggren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.