Från vänster i bild Leo Andersson, Hannes Ahlström, Lucas Carlsson och Jonathan Flygh gjorde en rådig insats under söndagskvällen Foto: Per Svensson Borrud

Killarna hindrade spridning av brand – veteranbåtar räddades

Uppdaterad
Publicerad

De fyra pojkarna upptäckte under söndagskvällen en brand i en byggnad vid veteranbåtshamnen i Rimforsa. Tack vare att de snabbt larmade efter hjälp kunde räddningstjänsten hindra spridning av branden.

– Deras insats gjorde att kunde rädda alla båtar och släcka branden snabbt, säger Teofil Jakupovic, insatsledare räddningstjänsten i Kinda kommun.

De fyra pojkarna hade känt att det luktade brandrök och när de gick närmare såg de rök från en av plåtbyggnaderna, innehållande en veteranbåt. Pojkarna sprang direkt och hämtade hjälp, berättar insatsledaren.

– Detta gjorde att vi kunde komma tidigt till platsen och släcka branden innan det tog sig, säger Teofil Jakupovic vid räddningstjänsten.

”Vi såg massor rök”

Leo Andersson 15 år var en av dem som larmade och han berättar att de fyra var ute och gick, när de kände lukt av brandrök.

– Vi såg att det kom massor rök från ett skjul så vi sprang dit och stängde dörren, sen sprang vi för att hämta hjälp och larma, säger Leo Andersson.

Insatsledare Teofil Jakupovic säger att det troligen handlar om en självantändning.

– Vi tror att det handlar om självantändning, för det fanns komponenter på den bänk som började brinna och vi hittade inga tecken på att det skulle kunna röra sig om något annat, säger Teofil Jakupovic.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kinda

Mer i ämnet