Visa alla (4)

De lever med urinvånare i Sydamerika

Publicerad

De har genomgått reningsceremonier, sovit med farliga djur och mött en berusad stamledare mitt i natten – allt för att kunna följa sin passion: att komma nära ursprungsbefolkningar i Sydamerika.
Vi har intervjuat Adam, Hanna och David som är på plats i Colombia.

De har avslutat första etappen på resan, där de träffade ursprungsbefolkningen Los Arhuacos i bergskedjan Sierra Nevada.

Det är Hanna Hax Linder, yogalärare, och Adam Holm, före detta vindsurfare på elitnivå, som har startat projektet Love Like Nature med syftet att leva och lära av olika ursprungsbefolkningar. 

Oförglömliga möten och kulturkrockar

Med sig på resan har de vännen och filmaren David Sahlberg som dokumenterar äventyret, som också publiceras på parets Youtubekanal. 

De har redan hunnit uppleva oförglömliga möten och starka naturupplevelser, men också motgångar och kulturkrockar.

– Vi åkte hit med en stark tro att människor mår bäst i att leva i en nära gemenskap, nära naturen. Men vi har samtidigt mött girighet och korruption, säger Adam Holm.

Därför blev tiden hos Los Arhuacos kortare än planerat. Kolla in hur det gick här: 

Under resans gång uppstår flera kulturkrockar. Foto: David Sahlberg

Det har krävts mycket research för att kunna genomföra projektet. Det gäller att komma in på rätt sätt, berättar Hanna Hax Linder.

– Först måste vi hitta stammar som vi tycker känns intressanta. Nästa steg blir att hitta personer som har kontakt med dem. Vi har träffat läkare inom västerländsk medicin som har haft kontakt med stammar i medicinska sammanhang, säger hon.  

”Studerat spanska febrilt”

Ursprungsbefolkningarna har sitt eget språk och talar spanska i andra hand.  

– Vi har studerat spanska febrilt för att lära oss, och så använder vi mycket kroppspråk. Det har funkat jättebra hittills, säger Adam Holm.

Resan innebär också en del risker. 

– Fast om jag går runt och är orolig blir det bara jobbigt. Jag måste känna tillit att det här är goda människor. Hos stammarna känner jag inte alls någon rädsla, säger David Sahlberg. 

Insmord med ormsalva

Nyligen blev han så illa myggbiten att hans fötter och ben svullnade upp kraftigt. Det var nära att de behövde använda den medhavda antibiotikan, men istället fick de hjälp av en invånare som smorde in Davids ben med olja från en död orm. Svullnaden försvann över natten.

Ibland kommer naturen lite väl nära. Se vilket Se vilket djur som Adam Holm hade sällskap med över natten:

Se vilket djur som Adam Holm hade sällskap med över natten. Foto: David Sahlberg

Nyligen begav sig trion in i Amazonas djungel där de haft god kontakt med en stamledare. Resan i Colombia kommer att pågå under tre till sex månader.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer