Hör mer om utbildningen och vilka planer tjejerna har för framtiden. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl

Miranda, Elsa och Elise lär sig tolka djurens beteende

Uppdaterad
Publicerad

Varför beter sig våra sällskapsdjur som de gör?

Det ska nu studenterna på Nordens första kandidatprogram för djurpsykologi lära sig, när utbildningen startar vid Linköpings universitet.   

Det är upprymda och förväntansfulla studenter som möts på en kickoff vid Valla gård i Linköping. Elsa Jalakas ser fram emot att börja den nya utbildningen.

– Jag vill lära mig kunna läsa av djur på avstånd och skapa en bättre förståelse för vad djurs beteende betyder, säger hon. 

Linköping

Fler sällskapsdjur skapar efterfrågan

Den nya utbildningen är på heltid under tre år och ämnen som kommer läsas är bland annat biologi, etologi, beteendeanalys och djurs kognition.

– Det känns jätteroligt att vi är äntligen är igång. Det är första programmet i Norden som har inriktningen djurpsykologi och vi ser en stor efterfrågan på den här kompetensen i vårt samhället, säger Per Jensen, professor i etologi.

– Vi har märkt i dessa coronatider vilken positiv effekt våra husdjur har på oss och nästan alla arter har ökat i popularitet. I samband med det så ser vi också att behovet av hjälp har ökat, säger Lina Roth, docent i etologi och universitetslektor i zoologi.

Lina Roth, docent i etologi och Per Jensen, professor i etologi, håller i den nya utbildningen vid Linköpings universitet. Foto: SVT /Christian S Zetterdahl

Drömjobb på zoo

För Elise Sumpter är drömmen att få jobba på ett zoo.

– Jag vet att det är brist på djurpsykologer på zoo och det skulle vara roligt att få jobba med elefanter och andra stora djur. Annars har jag planer på att starta ett eget hunddagis, säger hon.

– Vi hoppas att framtida arbetsgivare kan vara allt från Jordbruksverket och länsstyrelser där man jobbar med djurskyddstillsyn, till djurparker, försöksdjursavdelningar och inte minst på veterinärkliniker, säger Per Jensen.

Hör mer om utbildningen och vilka planer studenterna har för framtiden i klippet ovan.

Studenterna hade samlats för en tipspromenad och andra lekar vid Valla gård i Linköping. Foto: SVT /Christian S Zetterdahl

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet