Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det är de i 20-årsåldern som står för merparten av smittspridningen i Östergötland. Smittskyddsläkare Britt Åkerlind vädjar till dem att hålla avstånd. Foto: Leif Wikberg/SVT

De unga står för smittspridningen i Östergötland

Publicerad
Covid-19 har minskat kraftigt på länets äldreboenden, i vissa kommuner finns den inte alls. De stora smittspridarna i Östergötland är nu de unga.

Vi har i tidigare artiklar kunnat berätta hur corona-smittan minskat drastiskt bland de äldre. I Åtvidaberg och Mjölby är den helt försvunnen. I Linköping registrerades endast ett fall under veckan och smittskyddsläkaren Britt Åkerlind är glad över att smittspridningen på länets  äldreboenden är bruten. Mer bekymrad är hon över att allt fler unga smittas.

– Smittan domineras av de unga, framför allt de i 20-årsåldern, och vi kan göra en koppling tillbaka till studentfirande, säger Britt Åkerlind.

Inga geografiska skillnader i länet

För att smittan inte ska komma tillbaka till de som är äldre eller som utgör en riskgrupp vädjar nu Britt Åkerlind till de unga att visa hänsyn.

– Vi vill vädja till de unga, starka och friska att hålla avstånd för det blir ringar på vattnet och till slut har vi andra grupper som blir drabbade, säger Britt Åkerlind.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer