Arkivbild. Foto: AP Photo/Emilio Morenatti

De vill ge våldsutsatta kvinnor en röst – med tyst film

Uppdaterad
Publicerad

Våld i nära relationer är vanligt. Det vill Kvinnojouren i Linköping uppmärksamma genom en ny film som nu sprids på nätet.

Bland dina fyra väninnor är det statistiskt sett en som någon gång har utsatts för psykiskt eller fysiskt våld i en nära relation.

För att uppmärksamma hur vardagen för många kvinnor ser ut har Kvinnojouren i Linköping gjort en film som nu sprids på flera sociala medier. Tittaren får följa med in i en kvinnas nya hem där hon berättar om sitt liv. Videon är textad, men det kvinnan faktiskt säger och vad som står i texten går isär. Bilden kvinnan målar upp är långt ifrån lika vacker som texten vill antyda. Först när tittaren sätter igång ljudet går budskapet med filmen fram.

Våldet mot kvinnor – Östergötland

– Vi gjorde den framförallt för att att öka kunskapen hos allmänheten om hur våld tar sig uttryck, det syns sällan utåt om man inte vet vilka tecken man ska titta efter som anhörig, säger Anna Ekendahl, verksamhetsansvarig på Kvinnojouren i Linköping.

Hon fortsätter:

– Filmen är väldigt informativ, den speglar verkligheten för våldsutsatta kvinnor, sen är det allra främsta syftet att nå de här kvinnorna, visa att vi finns och att det finns hjälp att få.

Ökade resurser – men lika många söker

Förra året sökte 178 kvinnor stöd hos Kvinnojouren i Linköping. Åtta av dem hade tidigare varit i kontakt med jouren. Under 2016 öppnades dessutom ytterligare ett skyddat boende och 15 kvinnor och 18 barn fick skydd i staden. Dock upplever kvinnojouren att antalet personer som söker sig inte minskar, trots kommunen, kvinnojourens och andra aktörers arbete.

– Vi har fått utökade resurser från flera håll och spontant kan man tänka att desto fler som delar uppdraget att hjälpa kvinnor borde det minska, ändå sjunker inte siffran. Det visar att det finns ett stort antal kvinnor där ute som ännu inte har sökt hjälp. Så det är väldigt positivt att vi är flera aktörer som arbetar med den här frågan, säger Anna Ekendahl.

Många delningar

Redan efter några timmar har klippet fått drygt 50 delningar på Facebook. I slutet av filmen finns en uppmaning. ”Såg du filmen utan ljud? Se den igen, och lyssna på vad hon faktiskt säger”.

– Vi hoppas att fler våldsutsatta kvinnor ska känna igen sig och få en insikt i hur man lever. Många gånger är det här en process, det inleds med kärlek och omtanke, men sen går det sakta över i våld, det kallas för normaliseringsprocess. Våldet blir en del av vardagen och man reflekterar inte över hur man har det, säger Anna Ekendahl.

Mer information

Nästa vecka har vi på SVT Nyheter Öst en serie om våld mot kvinnor. Du ser det första inslaget på måndag.

Filmen och Kvinnojourens facebooksida hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet mot kvinnor – Östergötland

Mer i ämnet