Jan Staaf, chef för polisens utredningsenhet i polisregion Öst, och My Lindholm, kammaråklagare. Foto: SVT

Dröjde mer än ett halvår innan vittnen kallades

Publicerad

Våld i hemmet är ett prioriterat brott. Ändå blev Maries polisanmälan liggande länge innan polisen ens började utreda. Efter ett år lades ärendet ner. ”Hör man vittnen när det har gått lång tid kommer de inte ihåg lika bra”, säger kammaråklagaren My Lindholm.

Det tog flera år innan Marie (som egentligen heter något annat, reds. anm.) packade väskan och polisanmälde sin sambo för misshandel och ofredande.

– Det var ju många som sa att det kommer ändå inte att leda någon vart, men jag tänkte: Jag har ju så mycket på benen och jag har ju så många vittnen, säger Marie.

Våldet mot kvinnor – Östergötland

Ska bara ta sju dagar – tog månader

SVT Nyheter Öst har gått igenom förundersökningen och pratat med utredaren och åklagaren som har skött fallet. Vår granskning visar att det tog hela två månader innan Marie förhördes av utredaren. Enligt polisens egna mål ska det bara ta sju dagar.

– Jag hade andra fall som var mer prioriterade, förklarar utredaren som inte vill ställa upp på en intervju.

Hördes efter åtta månader

Därefter blev utredningen liggande i ett halvår. Först åtta månader efter att polisanmälan lämnades in förhördes det första vittnet.

– Det har varit väldigt hårt tryck på de utredare som utreder den här typen av brott. De har under en lång period fått jobba för högtryck, säger Jan Staaf, som är chef för polisens utredningsenhet i polisregion Öst.

Hundratals anmälningar blir liggandes

SVT Nyheter Öst har tidigare berättat att det finns för få utredare hos polisen i Östergötland och att flera hundra polisanmälningar därför blir liggande på utredarnas bord. Det gäller särskilt brott mot kvinnor och barn.

– Om det är dröjsmål i den här typen av utredningar är det alltid negativt. Ju snabbare man förhör vittnen och hittar annan bevisning, desto större chans att man når framgång i utredningen, säger Jan Staaf.

LÄS ÄVEN: Vad är det för bevis som kan leda till rättegång? Så upptäcker du om din vän blir utsatt för våld

Flera vittnen – saknades klockslag

Sju vittnen förhördes. Flera av dem berättade att de hört skrik och dunsar från Maries lägenhet. Flera vittnade också om att Marie berättat om det hon hade varit med om. Men ingen kunde minnas några exakta datum och klockslag för händelserna.

– Jag måste kunna ringa in händelser, ungefär när det hände och var man var då, för att det ska kunna gå till rättegång, säger kammaråklagare My Lindholm.

Ett år efter polisanmälan fick Marie beskedet att åklagaren hade beslutat att det inte skulle bli någon rättegång. Se mer om det här.

Sambon gick fri

Mannen nekade till brott i polisförhören. Han säger att han varken har slagit, hotat eller spottat på kvinnan. Han dömdes aldrig för brott.

EFTERLYSNING

Har du blivit utsatt för ett brott? Det kan vara allt från hot och bedrägeri till inbrott och misshandel. Vi vill höra din berättelse! Vad fick du för hjälp av polisen? Mejla mig på tina.enstrom@svt.se. Du får vara anonym.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Våldet mot kvinnor – Östergötland

Mer i ämnet