Foto: SVT

Polisen i Östergötland hinner inte utreda

Uppdaterad
Publicerad

Det finns för få utredare hos polisen i Östergötland – och högarna med polisanmälningar som blir liggande i väntan på utredning bara växer. 6.000 polisanmälningar har fortfarande inte utretts färdigt – trots att det har gått mer än ett halvår sedan de kom in.

Många av de östgötar som har anmält ett brott i år har fått vänta länge på besked från polisen. Polisen i Östergötland har för få utredare och hinner inte med att utreda alla brott. 

–  Utredningsverksamheten i Östergötland har det ansträngt. Vi har många ärenden som kommer in, många brottsoffer. Men vi mäktar inte med att hantera alla dem i den takt vi önskar, säger Jan Staaf som är chef för utredningsverksamheten vid polisen i Östergötland.

6.000 utredningar på hög

Under januari till september i år fanns hela 6.000 utredningar som hade pågått i mer än ett halvår i polisområde Öst, som innehåller Östergötland, Sörmland och Jönköpings län. 

– Utredarna har så många ärenden att jag inte kan lägga ut fler ärenden på dem. Så då hamnar de på mitt bord, säger Elin Danielsson som är gruppchef på polisen i Norrköping.

Och vad betyder det? 

– Då betyder det att ingen jobbar i det ärendet just då. 

Saknas barnutredare

De som drabbas hårdast är barn som har blivit utsatta för brott och kvinnor som har blivit misshandlade av någon närstående. Det beror bland annat på att det fattas barnutredare. 

Under tiden blir polisanmälningarna alltså liggande – och ingen har tid att ta tag i ärendet.

– Det är några hundra ärenden i varje fall. Som vi inte har kunnat lägga ut på en utredare.

Det här skapar oro hos brottsoffer. Men det leder också till att utredningar läggs ner.

– Konsekvensen av ett ärende blir liggande är givetvis att det blir svårare att utreda. Tiden talar alltid emot en utredning, säger Jan Staaf.

”Många ringer och är oroliga”  

– Det är så klart att det är stressande. Det är ju människor som har blivit drabbade av någonting. Många ringer och är oroliga och undrar vad som händer med deras ärende, säger Elin Danielsson. 

När ett barn utsätts för brott ska det, enligt reglerna, utredas inom tre månader. 

– Det är ju för att barn inte ska fara illa helt enkelt, säger Elin Danielsson.

Men det har polisen i Östergötland inte klarat av.

– Som det ser ut just i dag så kan vi inte riktigt hålla det. Vi har för få utredare just nu som jobbar med barnärenden, säger Elin Danielsson.

Värst sista två åren  

Högarna med utredningar som blir liggande har framför allt vuxit under de senaste två åren. En förklaring är att polisen har gjort en stor omorganisation. 

– Omorganisationen har slitit på medarbetare, säger Elin Danielsson.

Ovanligt många polisutredare har slutat under det senaste året vid polisen i Östergötland.

– När jag har pratat med medarbetare så handlar det mycket om att de dels känner sig obekväma med den nya organisationen som sådan. Dels att de tycker att lönerna är för låga, säger Jan Staaf.

Tar in pensionärer  

Nu har polisen i Östergötland vidtagit flera akuta åtgärder. Administrativ personal ska göra fler arbetsuppgifter. Man har tagit in en handfull pensionerade utredare. Man har också lyckats rekrytera flera utredare. Men fortfarande är situationen allvarlig. 

– Vi är bra på att utreda grova brott i Östergötland. Vi är också duktiga på att utreda de absolut enklaste brotten. Men så finns det en mängd brott där i mitten som vi dessvärre inte mäktar med just nu och det är väldigt olyckligt, säger Jan Staaf.

I tv-reportaget här ovanför: 

Hör Mia Landell på Brottsofferjouren i Östra Östergötland berätta om brottsoffrens frustration. ”Man går omkring med en klump i magen.”

EFTERLYSNING

Har du anmält ett brott till polisen? Vad hände med din utredning? Kontakta vår reporter Tina Enström och berätta vad som hände. Du får vara anonym. tina.enstrom@svt.se, 011-210 128

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.