Foto: Janerik Henriksson/TT

Delar av Mantorps hästsportarena spärras efter EHV-1 utbrott

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den fruktade hästsjukdomen EHV-1, den neurologiska formen, upptäckts på hästar på Mantorps travskola går SVA nu ut med information om aktuellt smittläge och hantering av utbrottet.

Under dagen har Statens veterinärmedicinska anstalt, Länsstyrelsen, Mantorps Hästsportarena, Svensk travsport, Svenska Ridsportförbundet och Evedensia Hästkliniken i Mantorp haft ett möte med anledning av sjukdomsutbrottet. Det viktiga är nu att hantera de risker som finns med utbrottet.

Smittläge

Smittläget är just nu under kontroll. Sjuka och direkt exponerade hästar från den drabbade verksamheten är flyttade från anläggningen, uppger myndigheten i ett pressmedelande.

Hästkliniken har i nuläget stängt för intag av hästar. Hästar på anläggningen står under observation och får inte lämna området. Isoleringen kommer att hävas när smittfaran är över.

Fasta zoner

Fasta zoner kommer att upprättas för de olika verksamheterna på området, för att kunna upprätthålla separation för fortsatt smittskydd. På så sätt kan hästkliniken hålla öppet och besökare röra sig tryggt inom klinikzonen utan någon kontakt med hästar i andra zoner.

Hästar och ponnyer som deltagit i tävling på arenan under förra veckan bedöms inte ha utsatts för smittrisk, då tävlingarna hölls separerade från drabbade verksamheten, uppger SVA i pressmeddelandet.

VIRUSABORT EHV-1

Kan orsaka feber och förkylning samt hos dräktiga ston plötslig kastning. Den neurologiska formen innebär förlamningar.

Det finns flera olika herpesvirus som kan drabba hästar, den mest fruktade benämns EHV-1 eller abortvirus och kan förorsaka övre luftvägsinfektion, abort eller neurologisk sjukdom.

Förekomst av neurologisk sjukdom utlöst av EHV-1  Ett allvarligt utbrott med EHV-1 med feber och nervsjukdom förekom på en stor hopptävling februari 2021 i Valencia, Spanien. Även en annan stor ryttartävling i Spanien (Vejer de la Frontera) drabbades av sjukdomsfall. Smitta hann spridas från tävlingsplatserna innan de stängdes. Totalt hade ett hundratal svenska hästar deltagit. Några av dem blev sjuka på plats och en avlivades. Inga fall med neurologiska symtom sågs i Sverige under första halvåret 2021. Några hemvändare från Spanien var dock testpositiva under karantänen och rapporterades av tekniska skäl som neurologiska fall, då de hörde till det kända utbrottet.

De senaste åren har neurologiska fall av sjukdomen virusabort rapporterats till Jordbruksverket i 1-5 fall per år (2016-2020).

Temperaturkontroll rekommenderas

SVA rekommenderar generellt temperaturkontroll av hästar, dagligen eller vid symptom. Om symptom på sjukdom uppkommer, som exempelvis feber eller nedsatt allmäntillstånd, bör hästen genast isoleras från andra hästar för att minska risken för smittspridning, och veterinär kontaktas för undersökning och provtagning.

Infektion med EHV-1 är en anmälningspliktig djursjukdom. Redan vid kliniska symptom från hästens nervsystem, så som vinglighet, svaghet, slapphet eller svårigheter att urinera, ska veterinär ska anmäla misstanke om centralnervös form av EHV-1 till Länsstyrelsen. Påvisad infektion med EHV-1 ska också anmälas, oavsett sjukdomsform.

Källa:SVA

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.