Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den smittsamma sjukdomen EHV-1 har konstaterats på två travskolehästar på Mantorp Hästsportsarena i söndags. Hör arenachef Linda Nordvall berätta mer. Foto: Wilma Franzén/SVT

Fruktad dödlig hästsjukdom konstaterad i Mantorp

Uppdaterad
Publicerad

Den fruktade smittsamma sjukdomen EHV-1 har konstaterats på två travskolehästar på Mantorp. Den ena hästen var så sjuk att den avlivades. Det handlar om den neurologiska formen, som orsakar feber och nervsjukdom hos hästar.

Det var i söndags som neurologiska symptom upptäcktes på två av travskolans hästar. Stallbacken isolerades och provtagning genomfördes. Under tisdagseftermiddagen visade provsvaren EHV-1, neurologisk form.

– EHV-1 är ett luftburet virus och mycket smittsamt. Vi kan inte garantera säkra förhållanden för att genomföra travtävlingar och därför isoleras nu hela Mantorp Hästsportarena tills vidare, säger Svensk Travsports veterinär Antti Rautalinko i en kommentar på Svensk Travsports sajt.

På Mantorp Hästsportarena finns veterinärkliniker och flera stallar som nu är helt isolerade. De planerade STL-tävlingarna på Mantorp den 3 juni flyttas till Eskilstuna.

Under den gågna helgen arrangerades hopptävling på arenan i Mantorp, med närmare 500 starter. Svenska Ridsportförbundet har gått ut med ett meddelande till berörda ryttare, rapporterar tidningen Ridsport.

– Det stod att det har kommit till vår kännedom att travhästar på Mantorp visat symtom på smittsam sjukdom. Vi skrev att oavsätt vad provsvaren visar så är vår bedömning att smittorisken är minimal bland hopphästarna som tävlade i helgen. Vår bedömning är att det inte krävs några särskilda åtgärder av ryttare som tävlade i helgen. Men det är viktigt att man har daligt koll på sina hästar så man snabbt kan upptäcka symtom på smittsam sjukdom, säger Tobias Wrangberg, veterinär.

Under 2021 drabbades flera hästar av det fruktade viruset under en internationell tävling i Valencia.

Kan orsaka feber och förkylning samt hos dräktiga ston plötslig kastning. Den neurologiska formen innebär förlamningar.

Det finns flera olika herpesvirus som kan drabba hästar, den mest fruktade benämns EHV-1 eller abortvirus och kan förorsaka övre luftvägsinfektion, abort eller neurologisk sjukdom.

Förekomst av neurologisk sjukdom utlöst av EHV-1  Ett allvarligt utbrott med EHV-1 med feber och nervsjukdom förekom på en stor hopptävling februari 2021 i Valencia, Spanien. Även en annan stor ryttartävling i Spanien (Vejer de la Frontera) drabbades av sjukdomsfall. Smitta hann spridas från tävlingsplatserna innan de stängdes. Totalt hade ett hundratal svenska hästar deltagit. Några av dem blev sjuka på plats och en avlivades. Inga fall med neurologiska symtom sågs i Sverige under första halvåret 2021. Några hemvändare från Spanien var dock testpositiva under karantänen och rapporterades av tekniska skäl som neurologiska fall, då de hörde till det kända utbrottet.

De senaste åren har neurologiska fall av sjukdomen virusabort rapporterats till Jordbruksverket i 1-5 fall per år (2016-2020).

Källa:SVA

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.