Elias Ingebrand som utfört studien på Linköping Universitet Foto: Jonas Roslund

Demens sätter inte stopp för nytt lärande – ny forskning från Linköping universitet

Uppdaterad
Publicerad

Personer med demens har fortfarande förmåga att lära sig nya saker trots sin sjukdom. Den slutsatsen dras i en ny doktorsavhandling från Linköpings universitet.

I studien som varade 4-6 veckor fick 10 personer med demens pröva på att använda surfplattor för första gången i sina liv. Trots att testpersonernas minnesförmåga var starkt påverkad kunde de gradvis lära sig att utnyttja surfplattan på egen hand.

Förklaringen tros vara att kroppen minns rörelserna som krävs även om man inte längre har förmåga att prata och berätta om det, menar Elias Ingebrand som utfört studien.

– En kvinna som tidigare sysslat med orientering började spontant använda surfplattan för att kolla tävlingsresultat, berättar Elias Ingebrand.

Testpersonerna i studien visade sig även ta hjälp av varandra för att lösa surfplattans mysterier utan stöd av personal eller anhöriga. Detta genom att samarbeta och lära av varandra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.