Muharrem Demirok (C). Foto: Adam Ihse/TT

Muharrem Demirok (C) ska avsluta turkiskt medborgarskap

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets partiledarkandidat Muharrem Demirok är medborgare i både Sverige och Turkiet. Men nu uppger partiet att han ska avsluta sitt turkiska medborgarskap.

Muharrem Demirok ska avsäga sig sitt turkiska medborgarskap. Detta för att säkerställa att det i rollen som partiledare inte ska finnas några hinder framöver vad gäller tillgång till möten eller information, uppger Centerpartiets presstjänst för TT, vilket Aftonbladet var först med att berätta om.

Kommunalråd i Linköping

Processen för det inledde Demirok i samband med att valberedningen i december ställde frågan till honom om han vill bli partiledare, enligt Centern. Muharrem Demirok skriver på Facebook att han väljer att avsluta sitt turkiska medborgarskap för att det inte ska medföra några eventuella svårigheter i arbetet.

”För mig är det helt odramatiskt och jag hoppas att processen ska gå fort” skriver han på Facebook.

Demirok var tills nyligen kommunalråd i Linköping men är sedan i höstas invald i riksdagen. I förra veckan nominerades han av valberedningen att efterträda Annie Lööf.

Kan vara sårbarhet

Enligt Aftonbladet blev Demirok svensk medborgare 1997 vid 21 års ålder.

Dubbla medborgarskap kan vara en sårbarhet som kan utnyttjas av främmande makt som vill inhämta skyddsvärda uppgifter om svenska förhållanden, enligt Säkerhetspolisen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Inspireras av Maud Olofsson och Barack Obama – Det här är mannen som kan ta över Centerpartiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.