Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det räcker att de ser mitt namn”, säger Muharrem Demirok som kan bli vald till centerpartiets nya partiledare på torsdag. I videon berättar han om hatet han mötts av. “Samtidigt finns det så mycket fina människor där ute, som bidrar med hopp och kärlek. Och de är många fler än de som polariserar.” Foto: Tina Enström, SVT

Demirok om hatet: ”Det kryper under skinnet på riktigt”

Publicerad

Muharrem Demirok, som på torsdag föreslås väljas till centerpartiets partiledare, har mötts av kraftiga reaktioner och hat, bland annat efter uppmärksamheten kring misshandelsdomarna.

– När jag får svara på frågor om jag ser mig svensk, då börjar det krypa under skinnet på riktigt.

Han nyper sig i armen varje morgon, säger han.

– Den där ungdomsförbundaren som gick med i centerpartiet i början av 2000-talet gick ju inte med för att han trodde att han skulle bli partiledare. Jag gick med för att jag var nyfiken och ville vara med och påverka. Och helt plötsligt får man frågan. Så det är ju svindel.

”Blir oerhört rörd”

På torsdag är det dags. Då kan Muharrem Demirok, som länge varit kommunalråd i Linköping, bli vald till ny partiledare för Centerpartiet.

Han har fått mycket heja-rop under sin turné som partiledarkandidat, berättar han.

– Folk som jag inte känner hörde av sig: “Du är helt rätt person att ta centerpartiet till nästa nivå”. Det är stöd från människor jag inte har träffat personligen. Man blir oerhört rörd och lite generad.

”Det finns en väg tillbaka”

Men Muharrem Demirok har även fått ta emot kraftig kritik och även hat, bland annat i samband med uppmärksamheten kring att han dömts för misshandel när han var 17 respektive 22 år.

Hade du kunnat föreställa sig att det skulle bli så stort?

– Både och. Det är klart att det är annorlunda med en partiledarkandidat som kanske har en ungdom som de flesta andra partiledarna inte har. Jag hoppas ju att det kan vara en berättelse för ungdomar som känner att de har gjort fel. Att det finns en väg tillbaka. Man är inte dömd till att vara den man var, utan man kan ta sig i kragen, lyfta sig ur en utsatt förort och faktiskt stå där och vara en partiledarkandidat.

I videon berättar Muharrem Demirok om hatet, vad som kryper under skinnet på honom, och vad som ändå gör det värt det.

För 17 år sedan ledde Muharrem Demirok ett rollspel med gymnasieelever i Motala. Då var han ung och nybliven politiker. Nu nyper han sig i armen vid tanken på att han kan bli partiledare, säger han. Foto: SVT:s arkiv

.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Linköping

Mer i ämnet