Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”I fall det håller fast vid ett lågt barnafödande, blir det problem på sikt”, säger Lena Lundkvist, demograf på SCB. Hör henne berätta mer i klippet. Foto: TT/Privat

Demografen: ”90-talisterna föder inte barn i samma utsträckning”

Publicerad

Från 2010 har antalet födda barn per kvinna minskat i Sverige. Det finns ingen tydlig orsak menar Lena Lundkvist, demograf på Statistiska centralbyrån, men det är främst kvinnor födda under 90-talet som inte föder barn i samma utsträckning som tidigare födelsekullar.

– Det kan leda till att det blir fler barnlösa i framtiden, men vi vet inte om dessa kvinnor bara skjuter upp att skaffa barn eller om de inte vill ha barn alls, säger Lena Lundkvist.

Det är främst tredje och fjärde barnet per kvinna som minskar. Det skulle kunna bero på att kvinnor i dag väljer att skaffa sitt första barn i senare ålder, vilket gör att man inte hinner skaffa fler barn, menar Lena Lundkvist.

Det är för tidigt att se hur stor del av kvinnorna födda under 90-talet som inte kommer få barn alls. Det är först när kvinnor kommer in i 45-årsåldern som man kan börja dra sådana slutsatser, enligt Lena Lundkvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.