Demonstranter lyftes bort av polisen

Publicerad

Maskinen hindrades av en mänsklig mur som protesterar mot en dom som, enligt demonstranterna, inte värnar om norra Gotlands miljö och dricksvatten.

– Vi har lyft bort 10-15 personer. Det gick lugnt och stilla till, säger Dan Paulsen vid Gotlandspolisen.

Ett stort område har spärrats av inför avverkningen vid den planerade kalktäkten i Ojnareskogen i Bunge som började på tisdagsmorgonen. Efter det att demonstranterna hade blivit stoppade längs med vägen, och fått promenera till området, fattade de varandras händer och satte sig runt skördaren på platsen. Till slut fick polisen lyfta bort dem.
Samtidigt hördes röjarnas motorsågar från skogen där omkring 50 demonstranter, och lika många poliser, hade samlats. Några demonstranter klättrade upp i träden.

Upprörd stämning
Stämningen var upprörd och bitvis hård när representanter från Nordkalk kom till Ojnareskogen för att möta demonstranterna (se ett klipp på YouTube).

– De har hindrat poliserna under hela förmiddagen och tanken med mötet var att komma dit för att svara på demonstranternas frågor, säger Eva Feldt, kommunikationsansvarig på företaget.

Förmiddagen var däremot lugn och fredlig.

-Det är rätt gemytligt. På ena sidan avspärrningsbanden i skogen sitter demonstranter och fikar, på den andra sidan sitter poliser och fikar, säger Scanpix fotograf Kalle Melander.

Demonstranten Maria Tranvik från Fältbiologerna bekräftar att det gått lugnt till och hon säger att några har spelat dragspel och fiol under fikapausen. Men hon är irriterad över polisens svikna löfte om att skjutsa gamla, funktionshindrade och barn till platsen.

– De kan inte ta sig hit, och polisen låter inte bilar köra hit vatten till oss. Det är några kilometer så det ställer till det nu när det är ganska varmt, säger hon.

Flera överklaganden till HD
Högsta domstolen (HD) har fått in flera överklaganden över att kalkbrytningen på norra Gotland tillåts. Demonstranterna ställde på eftermiddagen frågan: Vad händer om HD kommer fram till ett annat beslut än miljööverdomstolen?

-Jag sade till dem; kan ni inte ta och tänka en gång till och dröja tills vi får svar från HD. Om HD mot förmodan kommer fram till att de inte får fortsätta med avverkningen, ja ska de sätta upp träden igen då? säger Olov Söderdahl till TT.

Enligt Nordkalk är det högst osannolikt att HD tar upp villkoren för verksamheten till prövning.

Jobbar dygnet runt
Tillsammans med Gotlandspolisen jobbar ett 70-tal poliser från Stockholm med att hindra demonstranterna från att stoppa avverkningsarbetet och kalkbrytningen. Poliserna samarbetar och jobbar skift dygnet runt vid avverkningsområdet under de två veckor som företaget Nordkalk bedömer att arbetet kommer att ta, skriver helagotland.se.

För Gotlandspolisen beräknas kostnaden bli 800 000-1 miljon kronor i veckan och för Stockholmspolisen innebär insatsen en resursförlust på hemmaplan, skriver tidningen.

På webben

Visa

Följ utvecklingen (#ojnare) på Twitter.

Följ aktivisterna på Twitter – @InfoAktivism.

På Facebook – Ojnareskogen.

Filmer på Bambuser.

Bilder på Instagram.

Nytt kalkbrott på Gotland

Visa
  • Det finländska bolaget Nordkalk är ledande producent av kalkstensprodukter i norra Europa.
  • På norra Gotland bryts 2,5-3 miljoner ton högkvalitativ kalksten, nästan en fjärdedel av totalproduktionen. De främsta kunderna finns i stål-, socker- och kemiindustrin.
  • Det planerade 170 hektar stora kalkbrottet vid Bunge intill sjön Bästeträsk beräknas ge 60 jobb i 25 år.
  • Täktområdet är riksintressant för både kalkbrytning och naturvård. En brytning riskerar enligt bland andra Naturvårdsverket att skada värdefull natur, äventyra vattenkvaliteten i Bästeträsk (reservvattentäkt) och torrlägga omgivande marker. (TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet