Demonstration tågade genom Norrköping

Uppdaterad
Publicerad
Under onsdagen annordnades en manifestation i centrala Norrköping, under parollen NU ÄR DET NOG! Bakom demonstrationen stod bland annat föreningen Sverige för flyktingamnesti som tillsammans med flera andra nätverk samlats för att lämna över skriftliga krav till Migrationsverket.

Tåget som samlade ett hundratal demonstranter utgick från Norrköpings järnvägsstation mot Söder tull. Bakgrunden till demonstrationerna är haveriet av den nya gymnasielag som skulle ha trätt trädde i kraft den 1 juli.

– Det är inte rimligt, jag blir förbannad när jag tänker på det, säger EvaMärta Granqvist, som medieansvarig för Sverige för flyktingamnesti.

– Det är inte bara ungdomarna som drabbas. Alla runt om också, vänner, grannar, fotbollslag. DEt är ett slag mot hela vårt svenska samhälle.

Föreningarna som deltog i demonstrationen mena bland annat att 4000 ungdomar faller utanför den nya lagen och kan därför tvingas utvisas till Afghanistan. Som en del av demonstrationen hölls en manifestation utanför Migrationsverkets kontor i Norrköping där bland annat skriftliga krav överlämnades.

– Tre stycken anställda kom ut och stannade kvar under hela manifestationen. Det är vi väldigt tacksamma för, säger EvaMärta Granqvist.

– Genom kampanjen ”NU ÄR DET NOG!” ställer vi två enkla krav: Stoppa alla utvisningar av ungdomar till Afghanistan och ge permanenta uppehållstillstånd för alla ensamkommande barn och ungdomar som varit i Sverige i mer än ett år.

Många organisationer deltog i demonstrationen och efteråt var EvaMärta Granqvist nöjd.

– Otroligt faktiskt. Vi hade få dagar på oss, men alla ställde upp helhjärtat, säger hon.

Den nya gymansielagen innebär:

Visa

Det går att ansöka om uppehållstillstånd för gymnasiestudier för den som tidigare fått avslag på sin asylansökan. Lagen ger möjlighet till cirka 8 800 ensamkomande ungdomar med afghansk bakrund att stanna och studera i Sverige.

Föreningen Sverige för flyktingamnesti menar att 4000 ungdomar faller utanför lagen.

Läs mer om den nya lagen här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer