Vandrarmussla som funnits av Carl-Johan Månsson i Nimmern och Linnéa Carlzon, vattenekolog hos Länsstyrelsen Östergötland. Foto: C-J Natur och Länsstyrelsen Östergötland

Invasiva vandrarmusslan har hittats i sjön Nimmern

Publicerad

Den invasiva arten vandrarmussla har hittats i sjön Nimmern i Kinda kommun, uppger biologen Carl-Johan Månsson. Arten kan konkurrera ut andra arter om den etablerar sig i sjön.

– Vi känner inte till just det här fyndet än. Däremot att vandrarmusslan finns i Motala ström-systemet med Roxen och Glan. Det är allvarligt för ekosystemet med en ny art, säger Linnéa Carlzon, vattenekolog på Länsstyrelsen Östergötland.

Vandrarmusslan sprider sig oftast i stadiet som frisimmande larv och via båtskrov eller redskap som flyttas mellan olika vatten. De exemplar som fanns i Nimmern satt på andra musslor, enligt Carl-Johan Månsson.

Kinda

– Då blir det jobbigare för de musslorna att hitta föda. Vandrarmusslan är skicklig och kan bli många till antalet när de väl etablerat sig, säger Linnéa Carlzon.

Vandrarmusslan är dessutom otrevlig eftersom badare kan skära sig på dem.

– I dagsläget har vi ingen ekonomiskt effektiv bekämpningsmetod. Vi jobbar med information om att rengöra båtar och redskap samt vill vi att folk rapporterar in fynd av invasiva arter.

Rapportera invasiva arter

Allmänheten kan rapportera in fynd av invasiva arter via:

artportalen.se

rappen.nu

invasivaarter.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kinda

Mer i ämnet