Foto: SVT

Deras övergång har skördat liv men prioriteras inte av Trafikverket

Uppdaterad
Publicerad

Ingegerd Bards granne dog efter att ha blivit påkörd vid en obevakad järnvägsövergång. Trafikverket har efter olyckan konstaterat att övergången hade flera allvarliga säkerhetsbrister, men ändå finns den inte med på listan över övergångar som prioriteras.

Den 23 januari i år lämnade en 31-årig familjefar hemmet i Finntorp nära gränsen mellan Östergötland och Kalmar län. När han skulle passera den obevakade järnvägsövergången på vägen därifrån så inträffade katastrofen.

– Vi tittar ut genom köksfönstret och såg tåget stå stilla nedanför oss, vi slet på oss skorna och sprang ut.  När vi kom fram såg vi att det var vår grannes bil som hade blivit påkörd, säger Ingegerd Bard.

Ingegerd Bard. Foto: SVT

Deras granne omkom i kollisionen. Trafikverket har efter olyckan konstaterat att övergången hade flera allvarliga säkerhetsbrister.

Sikten var för dålig och avståndet mellan väg och järnväg var mycket för kort. Det innebär att det finns en risk att bli stående på spåret om det kommer möte när man ska åka ut.

Men när Trafikverket nu ska prioritera vilka övergångar som ska åtgärdas först finns inte denna med på listan, erfar SVT.

”Kräver större insatser”

Sikten kommer att förbättras, men det korta avståndet förblir tillsvidare en allvarlig säkerhetsfara för de som bor i området.

– Det kräver större insatser, en väg som måste förändras, det kanske blir så att den här korsningen måste stängas, säger Bengt Olsson.

– Vi funderar på att flytta för jag vill aldrig vara med om det som hände en gång till. Det är inte frågan om det händer igen utan när det händer, säger den förolyckades granne Ingegerd Bard.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.