Arkeologerna Fredrik Hallgren och Paulina Blaesild granskar ett fynd av en ljusterspets. Foto: Stiftelsen Kulturmiljövård

”Det är som en skattkista för en arkeolog”

Uppdaterad
Publicerad

I Dagsmosse utanför Ödeshög har man redan tidigare gjort stenåldersfynd, men nu har arkeologer hittat spår av de som bodde där för mellan 7000 och 10 000 år sedan.

– Det är inte bara enstaka lämningar utan det är som ett helt stenålderslandskap, som ligger begravt där i mossen, berättar arkeologen Fredrik Hallgren från Stiftelsen Kulturmiljövård.

På platsen finns det boplatser, ställen där man styckat sina jaktbyten och de platser där man lagt nät för att fånga fisk. Dessutom finns spår av fiskfällor som byggdes i själva sjön för att leda fisken till ställen där människor kunde fånga bytet.

Dagsmosse var från början en sjö, som så småningom växte igen. Till slut tog växtligheten över och det blev en mosse. Sjön Tåkerns utseende idag ger en hint om hur det kan ha sett ut på stenåldern.

Mellan 7000 och 10 000 år gamla fynd

I södra änden av Dagsmosse har det tidigare hittats fynd från yngre stenåldern, som varit runt 5000 år gamla. De nya fynden är mellan 7000 och 10 000 år gamla.

Eftersom allting bevarats så väl så har arkeologerna fått extra mycket information. Det rör sig exempelvis om pollen efter de växter som fanns då och spår av djur som inte finns längre.

Bland annat har spår hittats efter en sköldpadda som levde vilt på platsen och spår efter uroxe eller visent.

– Det är som en skattkista för en arkeolog, säger Fredrik Hallgren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.