Här berättar brandmannen Thomas Larsson om släckningen av en av sommarens bränder utanför Åtvidaberg Foto: SVT

Facket riktar skarp kritik mot brandförsvaret

Publicerad

Det pågår en nedmontering av räddningstjänsten, samtidigt som klimatförändringarna ökar risken för katastrofala skogsbränder. Det menar facket efter att sommarens många bränder satt frågan om framtidens brandförsvar i fokus.

Thomas Larsson i Åtvidaberg har varit brandman i 35 år. Han ser med stor oro på framtiden och förmågan att släcka eldsvådor, samtidigt som klimatförändringarna ökar risken för katastrofala skogsbränder.

– En del kommuner har jätteproblem med att få pengar till räddningstjänsten och satsar hellre på andra saker. Det är sorgligt. Ska man hårdra det så har man större chans att överleva en brand i en kommun men inte i en annan.

Åtvidaberg

Fördubbling av bränder

På många håll i landet blev det en fördubbling av antalet bränder i skog och mark jämfört med 2017. I och med klimatförändringarna menar Thomas Larsson att det definitivt inte blir färre bränder i framtiden.

– Det är bråttom. Får vi en likadan sommar nästa år då blir det en riktig kris.

Inte dragit lärdom

Thomas Larsson är facklig företrädare i fem län, bland annat i Västmanland där bränder härjade okontrollerat 2014. En brand som skulle vara en väckarklocka för framtiden, men så har det inte blivit hävdar han.

– Det har inte hänt någonting. Man gjorde en utredning men har inte tagit lärdom av den.

Thomas Larsson får medhåll av Aud Sjökvist som var särskild utredare av branden i Västmanland 2014.

– Det pågår en kontinuerlig nedrustning av räddningstjänsten och det fattas 2500 deltidsbrandmän. Vissa brandkårer kan inte ens frakta vatten. Man tar sig för pannan, säger hon.

Ansvarig håller inte med

Men Ulf Lago, som är ansvarig förbundsdirektör på Räddningstjänsten i Östra Götaland, håller inte med om den dystra bild som brandmannen Thomas Larsson och utredaren Aud Sjökvist ger.

– Att över 2000 brandmän skulle fattas är någonting jag inte känner igen mig i. Vi har dessutom dragit stora slutsatser av branden i Västmanland. En effekt av det är att, av de 175 bränder som vi hade i torkan i somras i Östra Götaland, så är det ingen som gått oss ur händerna, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Åtvidaberg

Mer i ämnet