Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Polisen har hållit över tusen förhör med anledning av sprängningen. Men hittills har ingen gripits och det finns inga misstänkta. Foto: Jeppe Gustafsson/TT, SVT

”Det enda jag hade med mig var kläderna jag hade på kroppen”

Uppdaterad
Publicerad

En sommardag i juni gick från att vara tillsynes alldeles vanlig till att bli en dag av enorm förstörelse. Och snart åtta månader efter det som kom att bli Sveriges största sprängdåd, har polisen fortfarande inga svar på varför det sprängdes på Ådalagatan.

Det var en solig junidag, för många en klämdag. Visserligen hade väderprognosen förutspått regn framåt eftermiddagen. Men vid niosnåret på morgonen fanns det inte ett moln i sikte.

Studenten Marcus Andersson hade precis gått till deltidsjobbet. Helene Trygg hade nyss kommit hem från en lång natt på sjukhuset där hon arbetar som undersköterska. 

Båda noterade en lådcykel utanför port nummer 1 på Ådalagatan. 

– Jag tänker fortfarande på den här cykeln. Jag var arg för att den stod i vägen så jag tänker i dag, tänk om jag bara hade kört i väg den, säger Helen Trygg.

”Jag hade tur”

En omskakande dag blev veckor. Som i sin tur blev månader. Och nu drygt sju månader efter har både Marcus Andersson, Helene Trygg samt 35 andra hyresgäster varit evakuerade från sina bostäder. 

– Det enda jag hade med mig var kläderna jag hade på kroppen, min mobiltelefon, ett par solglasögon, plånbok och laddare till telefonen, vilket var väldigt väldigt behändigt. På så sätt hade jag väldigt tur, på något sätt var jag lite mer förberedd, säger Marcus Andersson.

Inga misstänkta

Polisen har hållit över tusen förhör med anledning av sprängningen. Men hittills har ingen gripits och det finns inga misstänkta.

– Ju längre tiden går, desto svårare är det. Vi är beroende av att få bra vittnesuppgifter för att kunna gå vidare i arbetet, säger Daniel Axelsson, chef för grova brott i Linköping.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Explosionen i Linköping

Mer i ämnet