Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ny studie vid Linköpings universitet visar: Patienter med kvarstående problem efter covid-19 har verkliga symptom som går att mäta och objektifiera. Professor Richard Levi berättar hur de kan bevisa det – och vad det innebär för de här patienterna. Foto: Tina Enström, SVT

Forskare: Finns fysiska mätbara bevis för rehabiliteringsbehov efter covid-19

Uppdaterad
Publicerad

En ny studie vid Linköpings universitet fastslår nu att det finns tydliga fysiska mätbara bevis för ett stort rehabiliteringsbehov hos vissa patienter efter covid-19.

– Att betrakta covid-19 som en kultursjukdom har man inga som helst belägg för, säger Richard Levi, professor i rehabiliteringsmedicin.

Studien har följt samtliga patienter som sjukhusvårdades under den första pandemivågen våren 2020.

– Det är ingen tvekan om att en betydande andel av de sjukhusvårdade patienterna fick ordentliga kvarstående besvär, säger professor Richard Levi.

Små spridda prickar i hjärnan

Forskarna har ställt olika frågor till patienterna, men också genomfört omfattande testning inom en rad olika områden. Och i studien har man hittat flera tydliga mätbara bevis för att belägga de symptom som patienterna beskriver, till exempel genom hjärnröntgen.

– Det typiska är att det är som små spridda prickar i övergången mellan den grå och vita substanensen i hjärnan, säger Richard Levi.

– Med våra resultat kan vi belägga att majoriteten av patienterna har tydliga, mätbara och kvantifierbara symptom, säger Wolfram Antepohl, överläkare vid rehabiliteringsmedicinska kliniken.

Problem inom sju olika områden

Studien visar även att patienter kan få symptom inom en rad olika områden. Forskarna har delat in det i sju områden, för att underlätta undersökningar av patienter framöver: syn, kognition, trötthet, svälj, röst, sensomotoriska problem, oro/depression.

– Vissa har väldigt dålig kondition, vissa kan få hjärtrusningar och svimningskänsla. Andra har synproblem, problem med muskelvärk, pirrningar i olika delar av kroppen, och så vidare, säger Richard Levi.

Verkliga och mätbara symptom

Forskarna tror att det här kan ha stor betydelse för den här patientgruppen, eftersom det har förekommit att man har ifrågasatts om alla symptom verkligen kan kopplas till covid-19.

– Vår uppfattningen är att majoriteten har verkliga och objektifierbara symptom som går att mäta och sätta siffror på, säger Wolfram Antepohl.

Studien

745 personer som vårdades på sjukhus i Region Östergötland under mars–maj 2020 följdes upp i en studie som omfattande alla patienter.

158 patienter testades och intervjuades i flera omgångar efteråt. De intervjuades första gången tre månader efter utskrivning och de med problem undersöktes noga ytterligare 1-2 månader senare.

Därefter har patienterna följts upp efter fem månader och två år.

Resultatet visar att en femtedel av patienterna hade kvarvarande rehabiliteringsbehov efter fem månader. Många av problemen har sin grund av någon typ av dysfunktion i hjärnan.

Studien betonar vikten av att systematiskt följa upp patienterna för att inte missa underliggande problem och rehabiliteringsbehov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.