Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon berättar Tove Lundberg, ordförande i Svenska covidföreningen, vilka konsekvenser deras medlemmar har upplevt på grund av sin postcovid. Foto: Linnea Nybogård, SVT

Enkätundersökning: Var fjärde med postcovid måste sluta jobba

Uppdaterad
Publicerad

En fjärdedel av Svenska Covidföreningens medlemmar har tvingats sluta arbeta på grund av sina symptom. Det visar en ny enkätundersökning som föreningen nyligen gjort.

– Fyra av tio upplever att de inte fått förståelse från omgivningen. Det finns fortfarande många missuppfattningar och okunskap kring postcovid, säger föreningens ordförande Tove Lundberg.

Svenska Covidföreningen har under sommaren 2022 genomfört en enkätundersökning som 1 155 av medlemmarna har svarat på. Undersökningen visar att symptomen efter covid får stora konsekvenser.

Kan inte ta hand om familjen

Var fjärde svarar att de har tvingats sluta jobba eller sluta med sin huvudsakliga sysselsättning. Nio av tio har tvingats sluta med meningsfulla fritidsaktiviteter.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

– Väldigt många skriver att de inte kan ta hand om sin familj, umgås med sina vänner och träna. Över 90 procent svarar att det är fatigue, en enorm trötthet, som gör det svårt för dem i vardagen. Väldigt många har också kognitiva svårigheter, säger Tove Lundberg som är ordförande i föreningen.

Bara tre procent fick rätt hjälp

Bara tre procent svarar att de har fått tillräcklig hjälp i vården.

– Vi har länge fått höra att det är riskgrupper som har större risk att drabbas hårt av covid-19 och att resten av oss får en mild sjukdom och kommer att bli friska. Men det osynliggör det faktum att många av oss fortfarande är sjuka två år efter covid, trots att vi inte tillhörde någon riskgrupp, säger Tove Lundberg.

Behövs postcovidmottagningar

Hon anser inte att allmänheten och vården har tillräcklig kunskap om postcovid.

En annan fråga som föreningen vill lyfta är att postcovid är en paraplydiagnos som kan innebära väldigt olika symptom och grad av funktionsnedsättning.

– Vi tror att personer med milda symptom får hjälp i primärvården. Men det behövs även multidisciplinära postcovidmottagningar som kan hjälpa dem med svår postcovid.

Dålig förståelse – och ensidig bild om riskgrupper

Många svarar också att de fått dålig förståelse från omgivningen.

– Vi tror att den allmänna bilden, att vi som inte är i riskgrupp inte riskerar att bli allvarligt sjuka, är en försvårande faktor. Vi har inte frågat barnen i den här undersökningen, men rapporter från Barnombudsmannen visar att barn som har postcovid inte heller får den förståelse som de behöver. Det finns en idé om att barn bara drabbas lindrigt, som inte stämmer för alla.

Om enkätundersökningen

Svenska Covidföreningen har skickat ut en enkät till samtliga drygt 3 000 medlemmar. 1 155 personer över 18 år med postcovid har svarat på enkäten.

Enkäten handlar om hur medlemmarna har påverkats i sitt dagliga liv av postcovid och vilka begränsningar av symptomen som får störst konsekvenser. Föreningen har också frågat om vilken vård de har fått.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Östergötland och på Gotland

Mer i ämnet