Det här är tvångssyndrom

Uppdaterad
Publicerad

David Grönte är specialistläkare på rättspsykiatriska regionkliniken i Vadstena. Han är ansvarig för slutenvårdsavdelning och för öppenvården i Vadstena. Så här definierar han tvångssyndrom för oss:

David Grönte specialistläkare inom psykiatrin Foto: privat

– Tvångssyndrom är en sjukdom eller en diagnos där man antingen får en stark drift att göra någonting gång på gång eller att tänka någonting gång på gång.

Det kan till exempel handla om att gå tillbaka och kontrollera om dörren är låst efter att den har låsts flera gånger.

– Man brukar säga att det ska orsaka ett stort lidande för en människas liv för att man ska klassa det som en diagnos, alternativt ta minst en timme per dag i anspråk, säger David Grönte.

En del människor är dock så inne i sitt tillstånd att de inte själva kan se att det innebär ett lidande för dem.

– Då får man istället mäta hur mycket tid det tar från dem, säger han.

Hur pass svår är sjukdomen?

Den kan vara allt ifrån extremt handikappande så att en person, trots maximal behandling med både psykoterapi och medicinering, fortsätter med tvångshandlingar större delen av dagen, till att det kanske bara märks någon gång när personen är stressad.

Kan handla om flera olika saker

Vad brukar tvångstankar handla om?

– Det kan röra många olika teman men väldigt ofta kan det till exempel handla om att man vill undvika smuts. Det kan röra sig om att kontrollera saker som dörrar eller spisar eller att man ska tänka vissa tankar.

– Tankar om att skada någon kan generellt vara en relativt vanlig tvångstanke.

”Oftast livrädda för att agera på tankarna”

– Men jag har aldrig hört talas om någon med tvångssyndrom som har agerat på de här tankarna. Utan det som är vanligt vid tvångssyndrom är att de är livrädda för att agera på tankarna.

– Det klassiska tvångssyndromet med rädsla för att skada andra, handlar om att man undviker allt som kan vara vasst och farligt, för att man är så rädd att skada någon. I grund och botten finns det inte någon vilja att skada, enligt David Grönte.

Personer som lider av tvång behandlas i huvudsak med antidepressiv behandling, men oftast behövs komplettering med kognitiv beteendeterapi, KBT, säger David Grönte.

– Det är vanligt att en patient får behandling med KBT och läkemedel samtidigt.

David Grönte har inte varit inblandad i utredningen kring dubbelmordet i Mantorp, utan uttalar sig generellt utifrån sin yrkesroll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.