Marie Morell (M) t v, reporter Kjell Lundström och Kaisa Karro (S) t h. Foto: SVT

”Det läcker ut pengar men vi vet inte varför”

Uppdaterad
Publicerad

De är sjukskrivna av stress och många funderar på att säga upp sig. Det är bilden av situationen för sjuksköterskorna i Region Östergötland där bristen på sköterskor är skriande. Samtidigt vill den politiska majoriteten spara 1,2 miljarder kronor de närmaste tre åren.

– Hälso- och sjukvården i Östergötland befinner sig i en kris. Där har vi haft en mängd olika idéer och lösningar men det har varit många nej, nej, nej från den styrande majoriteten. Bland annat läcker det ut pengar på ett sätt som ingen vet vad det beror på och där vill vi ha en genomlysning av verksamheten med hjälp av en extern aktör som kan ta reda på varför vi får stora underskott,  säger oppositionsrådet i regionen Marie Morell (M).

– Jag tror man måste titta på vad externa konsulter kostar kontra vad fler sjuksköterskor på Vrinnevisjukhuset och Motala lasarett kan göra. Vi Socialdemokrater går till val på hälsosamma arbetstider i vården vilket vi tror kan attrahera sjuksköterskor att söka sig till oss, säger regionrådet Kaisa Karro (S).

Val 2018 – #dinröst

Se hela debatten i videon ovan.

Läs reportaget om sjuksköterskan som slog larm här

Vad vill partierna i Region Östergötland. Här är en snabbguide

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet