– Idag är det nästan inget liv alls i Roxen, säger Åke Wester

Det ska bli liv i Roxen

Publicerad

Tekniska verken öppnar nu dammluckan efter påtryckning från traktens vattenråd. Det är för att fiskarterna, framförallt nors och asp, ska kunna leka och föröka sig naturligt.

Att dammluckan nu öppnas är enligt Åke Wester, representant för Roxens fiskevårdsområde, mycket viktigt.

– Ja det är avgörande för att få liv i Roxen. förr var ju Roxen en väldigt rik och produktiv sjö för fisk. Idag är det nästan inget liv alls, säger han. 

Kritiken växte

Kritiken mot Tekniska verken i Linköping växte i fjol.

– Vi kunde få rapportera om skadade sjöar och fisk och ål som minskade och försvann, säger Åke Wester. Detta utan att energibolaget satsade på att skydda tillgången på ål och fisk vid sina kraftverk, menar han. Men nu verkar det ha kommit en vändpunkt.

En vändpunkt

– Det är verkligen ett glädjande besked. Man märker att affärsledningen på Tekniska verken har svängt. Från att gå i försvarsposition ifråga om Yxern, till aktivitet och att vara miljövänliga, säger Åke Wester.

Leker om några veckor

Än dröjer det lite innan fisken börjar leka. 

– Norsen leker om två till tre veckor och aspen lite senare. Men det är inte säkert att norsen går ända hit upp nu, för det är så lite bestånd.

– Men kanske om fyra till fem år. Då kanske den går ända upp och utnyttjar det här, säger Åke Wester. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.