Foto: Fredrik Sandberg/TT

Det ska gå att ringa 112 även vid störningar

Uppdaterad
Publicerad

Mobiloperatören Tele2 har haft driftstörningar under natten som fortsatt in på morgonen. Nödnumret 112:s funktionalitet har inte påverkats. Däremot kan det vara så att abonnenter som har Tele2 eller Comviq inte har kunnat komma fram till nödnumret. SOS Alarm har inga uppgifter om att någon inte skulle ha kommit fram till 112 på grund av driftstörningen.

Så här ska nödsamtal fungera vid störningar, enligt SOS Alarm.

Om du är i nöd och behöver ringa 112 vid driftstörning hos din mobiloperatör:

  • I normalfallet sker så kallad ”nödroaming”, vilket innebär att du kan ringa 112 via annan mobiloperatör.
  • Vid vissa störningar fungerar inte nödroaming. Vid dessa tillfällen kan du ta ut SIM-kortet ur telefonen och ringa 112
  • Om ingen mobiloperatör skulle ha täckning går det inte att ringa 112. Då får du leta upp en fast telefon för att ringa. 

SOS Alarm har ansvar för att hantera 112-samtal som kommer in till oss. Teleoperatörerna har en skyldighet att se till att sina användare kan nå nödnumret. Vad som händer innan samtalet når SOS Alarms utrustning är teleoperatörens ansvar

Källa: SOS Alarm

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.