Foto: privatVisa alla (2)
Visa alla (2)

”Det var precis det vi hoppats på”

Uppdaterad
Publicerad

– Det är en enorm lättnad, säger Lisa Wanneby, ordförande i Urbergsgruppen, till SVT Nyheter Öst. Hon är en av nästan 50 personer som samlades i Ojnareskogen i väntan på domen.

– Jag är bara så lättad och står här med 40-50 personer i skogen, som känner likadant som jag, fortsätter Wanneby.

Hon är ordförande i Urbergsgruppen, en av de grupper som engagerat sig för att stoppa brytning. Dessutom är hon politiker för Miljöpartiet på Gotland.

Grupperna som arbetat för att stenbrytningen inte ska bli av har hävdat att stenbrytning skulle förstöra viktiga naturområden.

Kristina Bohman Söderdahl är med i en annan organisation, Föreningen Bevara Ojnareskogen.

Dagens dom från Mark- och miljööverdomstolen innebär bland annat att sjön, Bästeträsk, kommer att få vara orörd och utan risk för påverkan från gruv- eller täktverksamhet. Området där brytningen skulle ske ligger idag inom ett Natura 2000-område. Dagens dom visar att ett sådant skydd faktiskt gör nytta menar motståndarna mot gruvbrytningen.

Samlades på plats i skogen

En del av motståndarna hade samlats i själva Ojnareskogen i väntan på beskedet.

– Folk pratar med varandra, folk kramas. Det finns de som har tagit med sig champagne, berättar Lisa Wanneby för SVT. Det är en otrolig lättnad och glädje.

Inget självklart resultat

Inför beslutet var motståndarna oroliga. Tidigare beslut hade ju inneburit ja till stenbrytning.

– Det enda man kan vara säker på är att man aldrig kan vara säker, säger Lisa Wanneby. Bolagen hade ju i den lägre instansen fått tillstånd, så det är klart att vi var oroliga. Idag är det ren glädje och en otrolig lättnad för alla här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kampen om kalket på Gotland

Mer i ämnet