– Det är en otroligt stor besvikelse, säger Daniel Juvél, vd och koncernchef för SMA Mineral. Foto: SVT

SMA Mineral: ”Vi kommer driva det här in i kaklet”

Uppdaterad
Publicerad

Att Nordkalk och SMA Mineral inte får utveckla sina verksamheter i Bästeträsk och Ojnareskogen kommer skada både miljön och samhället, det menar de båda företagen efter dagens dom.

– Det är en otroligt stor besvikelse. Vi förstod hela tiden att det fanns en risk för ett negativ dom, men vi hoppades ändå på något annat, säger Daniel Juvél, vd /koncernchef för SMA Mineral.

Hur går ni vidare nu?

– Vi ska sätta oss ner och fundera och sedan ta nya tag. Vi kommer att driva det här in i kaklet som man säger. Det här är viktigt för oss, för våra kunder, för Sverige och samhället.

”Samhället och miljön är stora förlorare”

Nordkalk skriver i ett pressmeddelande att de ”självklart är besvikna” och att de ”...kommer driva frågan vidare, i första hand till Högsta Domstolen men därefter också till Europadomstolen om det skulle behövas.”

Företaget Nordkalk menar att förutsättningarna ändrades radikalt när det aktuella området klassades som Natura 2000-område. Detta skedde under tiden som processerna pågick.

– Det här ju viktigt för framtiden för hela branschen och för industrin, säger Eva Feldt, kommunikations- och marknadschef på Nordkalk, till SVT. Vi kan inte ha politiska ingripanden i pågående rättsprocesser. Det är inte rättssäkert, fortsätter hon.

SMA Mineral delar Nordkalks åsikter och tror att domen kan få negativa konsekvenser, inte bara för dem själva utan också för miljön och samhället.

– Det är ju en otroligt viktig råvaruförsörjning i hela Östersjön. Förutom oss är samhället och miljön de stora förlorarna, säger Daniel Juvél.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.