Foto: Jan Schot

Ljus gestalt har lyst upp sommarnatten

Uppdaterad
Publicerad

En vit dovhjort rör sig i Björkfors och flera sommargäster har observerat den vita tjuren, som med sin ljusa skepnad lyst upp de mörka augustikvällarna.

– Det var som en saga, alldeles vit och spöklik, jag trodde att det var en staty, säger en av dem som fångat hjorten på bild.

Även holländaren Jan Schot har sett den ljusa hjorttjuren under sommaren och han har dessutom lyckats fånga den på bild en tidig morgon.

– Jag känner mig tacksam och mycket glad över att ha fått se kungen av Kinda, säger Jan Schot.

Den vita älgen i västra Värmland har blivit en viral succé och även i Östergötland har den vita hjorten fascinerat boende i området den senaste tiden. Men det är inte första gången som vita hjortar rör sig i området. Mats Pettersson som tillbringat flera somrar på orten berättar att han sett flera vita hjortar i Björkfors.

– Men det är klart att det är lite speciellt att se de där vita, säger han.

Faktum är att vita hjortar inte är helt ovanliga, utan förekommer då och då enligt flera jägare vi pratat med.

Inte en albino

– Vita hjortar är inte så ovanliga och det är inte fråga om en albino, säger jägaren Ulrik Saanum som bor i Rimforsa. Han har själv två vita hjortar i sitt hägn, säger han.

En albino har röda ögon vilket inte är fallet med vare sig hjortarna i Björkfors eller den vita älgen i Värmland, säger Sofia Mikko som är forskare vid institutionen för husdjursgenetik vid SLU.

”Gen gör att pälsen blir ljus”

– Det är en mutation i någon gen som gör att pälsen blir blekare, säger Sofia Mikko som nu ska leda en studie där arvsmassan hos de vita älgarna ska jämföras med den hos vanliga bruna älgar.

– Vi ska ta reda på vilken gen som gör den vita färgen, säger Sofia Mikko som har studerat färggenetik i över 20 år.

Men huruvida vita hjortar är vanligt eller ovanligt kan hon inte uttala sig om.

– Det dyker upp lite djur av diverse arter. Det finns tillexempel vita rådjur och vita igelkottar, men vita varianter är oftast inte jättevanligt säger hon.

Men i vilket fall som helst har de vita hjortarna i Björkfors engagerat många och flera av de boende i området vi pratat med har lagt märket till den ståtliga tjuren som just nu spatserar i området.

Kan de här vita djuren få mer problem?

– När det gäller den här vita älgen ser den helt frisk ut. Men visst de syns ju bättre, de har svårare att kamouflera sig, i trafiken kan ju det vara till fördel, säger Sofia Mikko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.