Anki Sandberg, ordförande i Riksförbundet Attention Foto: SVT

”Det vi bevittnar är en rättsskandal”

Uppdaterad
Publicerad

Reportagen om 14-årige Liam som skickats runt mellan institutioner under flera år har engagerat flera stora intresseorganisationer.

– Samhällets beslutsfattare måste agera för barn som Liam, säger Anki Sandberg, förbundsordförande Attention.

– Vi har sett SVT:s dokumentär om Liam och förfäras av samhällets oförmåga att möta barn och unga som Liam. Det vi bevittnar är en rättsskandal, säger Anki Sandberg, förbundsordförande för Riksförbundet Attention i en artikel på hemsidan.

Se hela dokumentären om Liam på SVT Play

#deutstraffadebarnen

Organisationen arbetar för att personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) ska få bättre stöd.

”Barnen straffas”

Det gör också Autism- och Aspergerförbundet.

– Det är så ledsamt att se hur barn straffas på detta sätt för att omgivningen inte kan anpassa på rätt sätt, säger förbundets ordförande Anne Lönnermark i en kommentar.

– Det behövs en ordentlig genomlysning av samhällets stöd till barn med autism. Ett tidigt, kompetent stöd skulle förhindra att barn hamnar i den här fruktansvärda situationen, fortsätter hon.

Skolan behöver ta elevers olika behov och förutsättningar på allvar, enligt Attention.

– Vi undrar om skolan ordentligt kartlade Liams behov och ordnade en plats i en mindre klass där miljön är trygg och förutsägbar? Med personal som har god kunskap om autism och ADHD? Skolan är nämligen skyldig att möta upp elever med särskilda behov, säger Anki Sandberg.

”Hör inte hemma på Sis”

Anne Lönnermark, Autism- och Aspergerförbundet, säger att hon är bestört över situationen för Liam och andra i samma situation:

– För de barn med autism som har hamnat i ett tillstånd med kraftig psykisk ohälsa måste det finnas fungerande lösningar inom hälso- och sjukvården där kompetens ska finnas både om autism och om den psykiatriska tilläggsproblematiken. Det här är barn som inte hör hemma på Sis-hem som saknar kompetens för detta.

Anki Sandberg vill se att samhällets beslutsfattare agerar för barn med NPF.

– Det måste göras ansträngningar för att se till kunskap finns på skolorna, hos socialtjänsten men också hos Sis så länge som barnen finns hos dem. Det är inte värdigt Sverige att behandla barn med funktionsnedsättning på det här sättet, konstaterar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#deutstraffadebarnen

Mer i ämnet