Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ovan berättar Joakim Wallberg om vad han tror ligger bakom de ökande dieselstölderna i Östergötland. Foto: Edina Foric/SVT

Stor ökning av antalet dieselstölder i Östergötland

Publicerad

Sedan januari i år ser polisen en stor ökning av antalet dieselstölder i Östergötland. Höjda priser på drivmedel tror polisen kan vara orsaken till ökningen.

– Förra året hade vi 28 stölder, och i år har vi hittills haft 65. Så det är mer än en fördubbling, säger polisen Joakim Wallberg som arbetar inom brottssamordningen. 

Från januari till april i år har 21 stölder skett bara i Norrköping.

– Norrköping är den stad där flest stölder sker just nu, säger polisen Joakim Wallberg.

Har ni en uppfattning av vem/vilka som utför dessa brott?

Vi har både lokala gärningsmän och personer tillhörande internationella brottsnätverk som är misstänkta i ärenden, säger Joakim Wallberg.

Lastbilar bland de mest drabbade

Fordonstankar i lastbilar och entreprenadmaskiner är några av de vanligaste fordonen som dieselstölder sker från.

– Ofta sker stölderna utmed större vägar, men vi ser också att det sker stölder på parkeringsplatser från vanliga bilar i tätorterna. I några fall har även gårdstankar på lantbruk blivit tömda, säger polisen Joakim Wallberg.  

Vad man kan göra

Joakim Wallberg berättar att det är svårt att värja sig mot sådana typ av brott men det går att tänka på vissa saker.

– Tänk på var man parkerar bilen, välj upplysta områden. Installera slagningskydd på exempelvis lastbilstankar, säger Joakim Wallberg.

För polisen är det viktigt med allmänhetens tips.

– Vi är väldigt beroende av allmänhetens hjälp med iakttagelse och att man anmäler dessa brott så att vi vet när det sker, säger Joakim Wallberg.

Hör mer i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer