Arkivbild. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix / TT

Ny karta ska rusta Gotland mot klimatförändringar

Uppdaterad
Publicerad

Region Gotland och SMHI har tillsammans tagit fram en översvämningskarta för att få en bättre bild av den sårbarhet klimatförändringar kan skapa. Den digitala kartan ska underlätta för planering i samband med skyfall och havsnivåhöjning.

Kartan ska också utgöra en grund för att klimatanpassa samhället och förebygga risker vid extremt väder. Dagvattenledningarna har till exempel ofta inte kapacitet att klara vattenmängderna vid ett skyfall.

– Region Gotland påverkas redan i dag av ett förändrat klimat, med exempelvis ökad saltvatteninträngning i vattentäkter och återkommande värmeböljor med ökad risk för torka och bränder. Genom att vidta långsiktigt kloka åtgärder nu kan vi undvika stora kostnader i framtiden, säger Andreas Unger (M), ordförande i miljö- och byggnämnden, i ett uttalande.

Vad har förändrats i vintervädret de senaste 50 åren? Pererik Åberg, meteorolog på SVT, listar tre saker här.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad har förändrats i vintervädret de senaste 50 åren? Pererik Åberg, meteorolog på SVT, listar tre saker här. Foto: Annie Sjöberg/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gotland

Mer i ämnet