Begravningsrådgivare Johan Ågren livestreamar en begravning. Foto: Jeppe Gustafsson

Digitala farväl i oroliga tider

Uppdaterad
Publicerad

Begravningsrådgivare Johan Ågren är på plats i Ljusets kapell på Lilla Aska griftegård, strax utanför Linköping. Det är ovanliga tider och begravningsbyrån har ställts inför nya utmaningar efter Folkhälsomyndighetens rekommendationer om folksamlingar.

– Just nu kan många personer inte delta på begravningsceremonierna och då passar det bra att kunna livestreama begravningarna. Med hjälp av vårt centrala förbund har vi fått hjälp med appar och Ipads för att kunna genomföra detta på ett bra sätt, berättar Johan Ågren.

Sänder digitalt – fler kan närvara

Från en dag till en annan fick begravningsbyrån ställa om verksamheten. Det var i samband med att Johans kollegas mamma gick bort, som tekniken infördes. Det var en stor begravning som fick planeras om och minskas till antal personer. Den fick istället sändas digitalt till de som skulle varit på plats.

Tekniken är här för att stanna

Vad är reaktionerna hos de anhöriga när de inte kan närvara fysiskt på en begravning?

– Dels i sorgen att man har förlorat en nära anhörig, vän eller arbetskamrat men sen inte får delta fysiskt, det är väldigt känslomässigt tufft. Men då är ändå den här möjligheten med livestreaming ett bra komplement.  Vi tror även att tekniken kommer att finnas kvar till viss del efter krisen, på grund av att människor är mer geografiskt utspridda. Tekniken är här för att stanna, säger han.

Det är nya utmaningar för begravningsbranschen men också möjligheter för nära och kära att kunna ta farväl i denna ovanlig vardag. Just nu på ett mer annorlunda sätt än vanligt.

Läs mer här om projektet ”En ovanlig vardag”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Linköping

Mer i ämnet