Dina väderbilder kan förbättra vädervarningar

Uppdaterad
Publicerad

Artificiell intelligens, AI, ska kunna läsa av väderbilder i sociala medier och användas för att göra vädervarningar bättre. Det är förhoppningen hos forskare på Linköpings universitet och SMHI.

Forskningen har redan hållit på ett tag. Inom EU-projektet ”Citizen Sensing” har forskare i fyra europeiska städer arbetat med att utnyttja information från städernas invånare. Förutom Linköpings universitet återfinns forskarna i Portugal, Norge och Nederländerna.

Linköpings universitet, LiU, i samarbete med Norrköpings kommun, valde bland annat att låta skolelever i Norrköping använda en app i mobilen där de rapporterade om olika väderhändelser. Det kunde handla om allt från översvämningar till ovanligt varma sommardagar.

– Man rapporterar var man är, vad det är för typ av väderhändelse, vad man observerar, till exempel en översvämning och tar ett foto på platsen, berättar Tina Neset, biträdande professor från Linköpings universitet.

Flera discipliner arbetar tillsammans

Projektet är verkligen tvärvetenskapligt. På Linköpings universitet samarbetar Tina Neset, som forskar om klimat, med bland andra Jacob Wikner, som arbetar med hur signaler med information ska behandlas.

Förutom rapporter från mobilappen används data från ett antal sensorer som finns på olika ställen i Östergötland. Dels handlar det om SMHI:s mätstationer men det kommer också information från väderstationer som privatpersoner har satt upp själva och kopplat till ett nätverk för väderobservationer.

Att använda allmänheten som rapportörer, antingen via en app eller en privat väderstation, kan naturligtvis innebära att kvalitén på informationen skiftar. Om något mätvärde sticker ut så filtreras det bort i sammanställningen. Tanken är att den stora mängden av mätvärden ändå ska göra informationen användbar.

Forskningen fortsätter

Nu närmast väntar arbete med ett nytt projekt, nu även i samverkan med Länsstyrelsen och LiU-forskare inom visualisering och bildbehandling. Det handlar om att använda AI, artificiell intelligens. Forskarna, på SMHI och Linköpings universitet, vill försöka få datorer att lära sig känna igen bilder på väderhändelser. Text ska också analyseras.

Om det fungerar skulle man kunna skanna av till exempel sociala medier för att både upptäcka väderhändelser och utvärdera hur exakt en vädervarning har varit. Blev det verkligen så mycket regn som förutspåddes och blev konsekvenserna de som det varnades för?

Än så länge är dock allt på forskningsstadiet. Mobilappen har exempelvis bara använts av vissa grupper. Det lär alltså dröja ett tag innan just din bild av en snöstorm används för att varna andra.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.