Träffa Laura som fick behandling med hjälp av djur Foto: SVT / Carl Bruno Tersmeden

Djuren har gjort Laura starkare

Uppdaterad
Publicerad

På behandlingshemmet Risingegården utanför Finspång använder man sig av djur för att få tonårstjejer att börja må bättre.

På Risingegårdens HVB-hem bor ett tiotal tjejer, de flesta mellan 14 och 17 år gamla. Självskadebetenden och andra svårigheter har gjort att sådana som Laura Locmele hamnat där:

– Det var väldigt jobbigt i början, man kände inte någon och ville inte acceptera hjälpen, men efter tid blev det bättre inte minst tack vare djuren.

Nu känner hon sig mycket starkare, hör mer i inslaget ovan.

Olika djur hjälper på olika sätt

Sedan drygt tio år tillbaka har Risingegården använt sig av djur i behandlingen och det har fungerat väldigt bra berättar föreståndaren Åsa Rydin. Hon säger att möten med djuren är väldigt ångestdämpande och när man till exempel sitter på hästen så tränar man ledarskap och gränssättning:

– Man kan inte vara i stallet och vara arg för det känner hästen av direkt.

Hon tycker att hästar och hundar är bäst när det gäller att skapa relationer och jobba med samspel, men att andra djur som kaniner, marsvin och får är bra på att bygga självkänsla:

– När djuren kommer till dig känner du dig vald på ett sätt som de här tjejerna kanske inte har känt bland människor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.