Foto: Mertsi Lindeman

DO stämmer leksaksbutik i Linköping

Uppdaterad
Publicerad

Diskrimineringsombudsmannen (DO) stämmer nu en leksaksbutik i Linköping för etnisk diskriminering av en romsk familj.

Det var i juni 2017 som familjen upptäckte att personalen i en butik övervakade dem. När familjen gick vidare till leksaksbutiken bredvid, som har samma ägare, följde personalen från den första butiken efter dem.

Pappan Mertsi Lindeman bad personalen att sluta och filmade händelsen med sin mobil. Han fick då bland annat till svar att personalen bestämmer vem som får handla och att man kunde ringa till Securitas och istället låta väktare följa efter dem.

– Då kände jag att nu får det väl ändå vara nog. Jag kände mig så kränkt och jag skämdes så fruktansvärt mycket. Det var säkert 20 personer där som såg hur de följde efter mig och min familj, sa Mertsi Lindeman till SVT Nyheter kort efter händelsen.

Butikens version till DO är att pappan uppträtt aggressivt mot personalen, men enligt DO motsäger hans videoinspelning den beskrivningen och nu är det upp till domstolen att avgöra om familjen diskriminerats.

Ser ett etniskt samband

DO:s bedömning är att personalens behandling har missgynnat familjen och menar att det finns ett samband med familjens romska etniska tillhörighet.

– Diskriminering i butiker och på restauranger genom punktmarkering eller missgynnanden på andra sätt är något som ofta drabbar romer i Sverige. Negativa attityder och föreställningar om romer som grupp kan i fall som dessa leda till diskriminering, säger Julia DeMarinis Giddings, jurist och processförare vid DO, i ett uttalande.

Sammanlagt har DO fått in fyra anmälningar gällande händelsen där tre av dem kommer från personer som sett pappans video på Facebook och sedan valt att anmäla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.