Det är socialförvaltningen som gör anmälningarna till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Den funktionsnedsatta mannen var på tillfälligt besök på ön. Under nätterna fick han sondvälling via en så kallad nutritionspump och fick i sig för mycket av vällingen.
Dog efter fyra dagar
Efter detta drabbades han av lunginflammation och dog fyra dagar senare, skriver socialförvaltningen i ett pressmeddelande. Händelsen utreddes men det har inte gått att säga varför en överdosering skedde.
Det inträffade anmäldes till polisen men något brott gick inte att styrka. Åklagaren valde därför att lägga ner förundersökningen. För att undvika liknande händelser framledes har socialförvaltningen tagit fram åtgärdsförslag.
Fel smärtlindring
Den andra incidenten som lex Maria-anmäls är en brukare som led av cancer och inte fick rätt smärtlindring. När det här upptäcktes fick det privata hemtjänstföretaget tillfälligt beställningsstopp.
Enligt socialförvaltningen har en grundlig utredning om det skedda gjorts och åtgärder har vidtagits för att undvika liknande händelser i framtiden. Företagets beställningsstopp är därför numera borttaget.
Lex Maria
Lex Maria är bestämmelser i patientsäkerhetslagen. Bestämmelserna innebär att ett landsting, en region eller en kommun ska anmäla till Inspektionen för vård och omsorg, IVO, om en patient drabbats av eller riskerat att drabbas av en allvarlig vårdskada, det vill säga en skada som kunde ha undvikits. Vårdskadan eller risken för vårdskada kan ha uppstått i samband med en undersökning, under vård eller behandling.
Sjukvårdspersonal ska även anmäla alla självmord som skett i samband med undersökning, vård eller behandling eller inom fyra veckor efter en vårdkontakt.
Lex Maria gäller även för den privata vården samt tandvårds- och apotekspersonal.
Källa: 1177 Vårdguiden