Det var i samband med upploppen i Skäggetorp i Linköping under skärtorsdagen som polisen tillfälligt omhändertog Paludan. Foto: Mimmi Moberg/SVT

Dom: Fel av polisen att omhänderta Paludan

Uppdaterad
Publicerad

Det var fel av polisen att frihetsberöva högerextremisten Rasmus Paludan i samband med upploppen i Skäggetorp i Linköping under skärtorsdagen med motivering att hans planerade sammankomst bidrog till oroligheterna. Det slår förvaltningsrätten i Linköping fast.

Upploppen i Skäggetorp bröt ut innan Paludan, partiledare för det högerextrema partiet Stram kurs, hade anlänt och han blev sittande i en bil med poliser utanför området. En stund senare beslutade kommenderingschefen att han skulle frihetsberövas genom ett så kallat omhändertagande, vilket kan göras om en person stör den allmänna ordningen eller utgör en fara för den.

Motiveringen var att Paludan var en del i en allmän sammankomst som delvis var orsak ”till det våldsamma upploppet som i sig inneburit en allvarlig fara för den allmänna ordningen”.

Polisens resonemang underkändes

Paludan överklagade beslutet till förvaltningsrätten som nu slår fast att polisen gjorde fel. Resonemanget att Paludan med sitt agerande på platsen bidrog till att skapa upplopp underkänns, då han inte ens befann sig i Skäggetorp, noterar rätten, som vidare skriver att polisen inte får omhänderta någon i syfte att kontrollera hur andra personer beter sig.

”Även om ett våldsamt upplopp kan kopplas till en allmän sammankomst, förutsätter ett tillfälligt omhändertagande att det är den enskildes uppträdande eller agerande som medför störning eller omedelbar fara för den allmänna ordningen”, skriver domstolen.

Polisen har inte yttrat sig i domen, som meddelades i onsdags.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Våldsamma upplopp i Sverige

Mer i ämnet