Bild från när de tre IS-kvinnorna och deras sex barn anlände till Sverige. Foto: Fredrik Persson/TT

Domstolens beslut: Rätt omhänderta IS-kvinnans barn

Uppdaterad
Publicerad

Samtliga barn till de IS-kvinnor som i förra veckan utvisades till Sverige omhändertogs direkt av socialtjänsten. Nu har förvaltningsrätten i Linköping prövat socialnämnden i Norrköpings beslut att omhänderta de fyra barnen till IS-kvinnan från Norrköping – och fastställer nu socialnämndens beslut.

I handlingen från Förvaltningsrätten framgår det att kvinnan 2015 lämnade Sverige för Syrien tillsammans med sina två små barn, födda i början av 10-talet. På plats i Syrien fick kvinnan ytterligare två barn. Enligt socialnämndens utredning är det troligt att fadern till barnen avlidit i Syrien.

”Svåra förhållanden”

Enligt socialnämndens utredning har mamman allvarligt brustit i sin föräldraförmåga genom att resa till Syrien med sina barn – trots att det vid tidpunkten var allmänt känt att det i landet rådde svåra förhållanden så som krig, våld och otrygghet.

IS-kvinnan från Norrköping motsätter sig socialnämndens beslut att omhänderta barnen. Hon påtalar att hon inte reste till Syrien med barnen frivilligt, men medger att tiden i Syrien varit svår för barnen. Hon är positiv till eventuella sociala insatser, men tycker de kan ske i hemmet.

Men förvaltningsrätten skriver i sitt beslut att förutsättningarna för att omedelbart omhänderta barnen enligt Lagen om vård av unga, LVU, uppfyllts och fastställer därmed socialnämndens beslut.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Norrköping

Mer i ämnet