IS-kvinnorna har landat i Sverige med sina barn

Uppdaterad
Publicerad

De svenska IS-kvinnor med barn som utvisats från Syrien har på måndagskvällen återvänt till Sverige. Det bekräftar regeringen vid 17-tiden.

– Jag kan bekräfta att tre kvinnor och sex barn för liten tid sedan landade på Arlanda, säger utrikesminister Ann Linde (S) till SVT Nyheter.

Strax innan klockan 17 på måndagen landade de tre svenska IS-kvinnorna på Stockholm-Arlanda flygplats, tillsammans med sex av sina barn.

– De möttes av polis och barnen av sociala myndigheter och de åtföljdes av svenska diplomater, barnläkare och säkerhetspersonal, säger utrikesminister Ann Linde.

Samtliga har suttit i Roj-lägret i nordöstra Syrien sedan det sista IS-fästet föll för två och ett halvt år sedan. Kvinnorna har utvisats från det kurdiska självstyret på livstid sedan myndigheterna där, som bedömer att de utgör ett säkerhetshot, menar att det inte finns tillräcklig bevisning för att väcka åtal. Nu vill de i stället att Sverige prövar kvinnorna juridiskt.

”Skyldighet att ta emot utvisade”

Enligt UD har Sverige en skyldighet att ta emot de svenska medborgare som inte kan åtalas.

På frågan på vilket sätt regeringen har varit inblandad i den här processen svarar utrikesministern:

– Vi har inte repatrierat några kvinnor alls. De kvinnor och män som har tagit sina barn till terrorsekten och låtit dem leva eller födas i de här fruktansvärda omständigheterna, de får ta eget ansvar. Men det som har hänt nu är att de kurdiska myndigheterna har utvisat de här kvinnorna efter deras utredningar, och alla länder har en skyldighet att ta emot utvisade människor, säger Linde och fortsätter:

– Dessutom, vilket vi informerade riksdagen om i juni, så ville vi att det skulle ske på ett säkert och ordnat sätt. Både för att det är väldigt många barn inblandade men också för vår egen säkerhet.

Se hela sändningen med utrikesministern i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.