Höghastighetsjärnväg hett ämne på järnvägsmässan

Uppdaterad
Publicerad

Inför regeringens beslut i vår höjs nu allt fler röster för att Sverige ska satsa på riktiga höghastighetståg när järnvägen ska byggas ut de närmaste åren. Trafikverket fick idag ta emot mycket kritik när den stora järnvägsmässan öppnade i Jönköping idag.

För sex veckor sedan kom den nationella trafikplanen, som ligger till grund för bland annat finansiering av järnvägen fram till 2029. I den föreslog Trafikverket att det bara ska köras i 250 km/tim på Ostlänken och andra höghastighetssträckor i Sverige.

– Det skulle innebära att vi bygger en järnväg som ska hålla i minst 100 år, men som inte alls är så modern som man faktiskt bygger järnväg i dag, säger Katarina Swärdh, VD för Europakorridoren med säte i Linköping.

Europakorridoren är en förening som representerar 52 regioner, kommuner och organisationer. Deras mål är en höghastighetsjärnväg genom Sverige ut i Europa.

30 år för sent

Föreningen får medhåll av både SJ:s VD och järnvägsexperter om att hastigheten ska vara 320 km/tim.

– Trafikverket har levererat ett 30 år gammalt förslag i tron att det ska spara 10 miljarder kronor. Underhållskostnaden kommer att överstiga det, så det blir 40 miljarder kronor dyrare i stället, säger järnvägsexperten Per Corshammar.

Trafikverket menar att de bara följer de riktlinjer man fått från politikerna.

– Någonstans i slutändan är det plånboken som kommer att avgöra, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

Vill inte skriva avtal för lägre hastighet

Sverigeförhandlingen har regeringens uppdrag att förhandla med kommunerna och snabbt genomföra höghastighetsprojektet. Inställningen där ger ändå de som hoppas på högre hastighet ett visst hopp.

– Jag kommer inte att skriva avtal med kommunerna om något annat än det vi kommit överens om, och det är 320 km/tim, säger Sverigeförhandlingens ordförande HG Wessberg.

– Jag hoppas att det finns modiga politiker som kan sätta ner foten och säga att nu måste vi göra det här, säger Europakorridorens VD Katarina Swärdh.

Se hela inslaget i SVT PLAY

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.